Ultimativni fitness

Pored raznih inovacija u svijetu fitnessa, moj zadatak je pomoći vam da postignete svoje rezultate na najbolji način. Naravno, uvijek je korisno pratiti razvijanje novih stvari, ali nekada treba povući granicu i pronaći zdravi balans između kvalitetnih stvari i glupih novotarija. Danas postoje razni programi treniranja (razni grupni treninzi, balance mašine, power plate…), ali ako već trenirate, samo se zapitajte, da li vam vaš trening pomaže u svakodnevnom životu.

Da li vam je lakše šetati i popeti se uz stepenice bez umora?

Da li vam je jednostavno nositi kese iz prodavnice?

Da li je vam je odmor samo sjedenje i ležanje ili ste aktivni u šetnji, vožnji bicikla, plivanju…?

Da li ste smršali i ostali tako bez vraćanja kilograma?

Šta bi to bio ultimativni fitness?

Ultimativni fitness je spoj fizičkih sposobnosti sa što višim stepenom razvijenosti!

snaga
Čovjekove fizičke sposobnosti

Kvalitetan trening bi trebao pored toga što će vam pomoći u fizičkom izgledu, poboljšati fizičke sposobnosti, zdravlje i mentalnu snagu. Trening koji ne može ostvariti sve to nije kvalitetan.

Na primjer, yoga i pilates su dobri za razvijanje fleksibilnosti, djelomično jakost (ako ste početnik), ali neće razviti snagu i smanjiti potkožno masno tkivo. S druge strane, puno ljudi trči i vozi bicikl. To će vam poboljšati izdržljivost, ali neće povećati jakost, snagu, koordinaciju i mnoge druge sposobnosti, na jakost će čak djelovati negativno. Neki drugi samo bildaju s tegovima. Tako ćete povećati jakost i snagu, ali nećete povećati izdržljivost, funkcionalnost, a često i zdravlje. Razni aerobici dominatno razvijaju izdržljivost, ali neće smanjiti masno tkivo i povećati snagu, jakost, mobilnost.

Sa svim ovim primjerima vidite da trening treba da jednako obuhvati sve fizičke sposobnosti, a ne specifično jednu ili dvije. Isto tako, koja je poenta 8% masti ako ne možete pretrčati 400m kako treba?!

Kroz svoj rad, iskustvo i istraživanje sam uvidio da bi efikasno postigli svoj cilj, morate se boriti protiv gravitacije. Možete koristi teg, giriju, cigle, drva, kamen, svoje tijelo, bilo koji alat koji će ići protiv gravitacije. Naravno, najpristupačnije je koristiti svoje tijelo i tegove. Dalje, s dobrim alatom ne treba da radite beskorisne stvari koje vam neće puno pomoći. Ljudsko tijelo ima 5 osnovnih pokreta koji svaki trening treba da zadovolji. Trening bi trebalo gledati kroz pokrete, a ne kroz koje mišiće radi.

  • čučanj
  • guranje (potisak iznad glave, skekovi…)
  • vučenje (zgibovi, veslanja…)
  • pregib kuka (mrtvo dizanje, trzaj…)
  • rotacija tijela (zamah…)

I kraj treninga treba uvijek da ima neki cardio/kondicioni dio.

Primjeri iz svakodnevnog života. Ako vam trening ne možete pomoći u ovim i sličnim situacijama, vaš trening nije kvalitetan.

Zapamtite, trening je onoliko dobar koliko se vi možete oporaviti od njega i trebao bi da poboljša vaš svakodnevni život, a ne da ga ugrozi. Ako vi svakodnevno ne možete funkcionirati, vaš trening nije adekvatan.

Nemojte besciljno lutati i isprobavati nešto novo samo zato što izgleda ili zvuči moćno ili moj prijatelj/ica ide na to. Ako želite trening koji će vam pomoći da postignete sve ovo (izgubite mast, izgradite mišiće, oblikujete tijelo) i čak više od ovoga, ja sam tu da VAM pomognem i čekam vas.

Detaljnije o ponudi treninga.

Vaš trener,

Sanjin Imanić.