Prateći različite vježbače koji treniraju, primjetio sam da većina njih se vaga prije i poslije treninga. Vremenom to postane ritual treninga.

Ali da li je to najbolje vrijeme za vaganje i kolika je važnost konstantnog vaganja za praćenje napretka?

KOJA VAGA JE NAJBOLJA?

Prva i najbitnija stvar ako vam je cilj mršanje jeste konstantnost. To uključuje svakodnevno vaganje na istom mjesto sa istom vagom. Danas u 2019. godini kada su sve nove vage digitalne, ne postoji tačna ili netačna vaga. Ako se vagate jedan put u apoteci, drugi put u svom stanu, treći put kod prijatelja; normalno je da vidite odstupanja. Uvijek se vagajte na jednoj vagi, na istom mjestu i tako ćete imati najtačnije informacije za praćenje napretka.

KADA SE NAJBOLJE VAGATI?

Odmah nakon buđenja. Nemojte se vagati nakon ručka ili navečer jer kilaža oscilira kroz dan 3-4kg. Idelano vrijeme je ujutro nakon obavljanja nužde uvijek na istom mjestu gdje stoji vaga. To je najtačnija kilaža za to doba dana.

VAGANJE NAKON TRENINGA?

Vaganje nakon treninga zvuči primamljivo, ali ako ne trenirate identično svaki trening, nećete dobiti konstantnu informaciju. Za vrijeme treninga usljed znojenja gubite vodu i vaga će pokazivati koji kilogram manje nakon treninga. Ali to nije tačna kilaža. Nakon ponovnog hidriranja tijela, vratit ćete svu izgubljenu vodenu kilažu. Savjet: nemojte se vagati nakon treninga ako želite saznati kako napredujete.

ŠTA IMATI NA SEBI ZA VRIJEME VAGANJA?

Želite saznati koliko imate kilograma, što znači vagate sebe. Idealno vaganje je sa što manje odjeće ili samo u donjem vešu. Ako se vagate u odjeći i ovisno od godišnjeg doba, težit ćete dodatnih 2-3kg, možda čak i više ako imate baš tešku zimsku jaknu. Ako nemate priliku vagati se bez odjeće, onda uvijek računajte da imate 2-3kg manje.

KOLIKO ČESTO VAGATI?

Vagati se možete svaki dan, svake sedmice ili duže, ovisno od vašeg cilja. Ako vam je cilj dobiti na mišićnoj masi ili samo udebljati se, vagajte se svake sedmice.

Ako imate cilj smršati 10+ kilograma, vagajte se također svake sedmice. Ako imate cilj smršati manje od 10 kilograma, onda se možete vagati svakodnevno.

U konačnici, ne postoji zlatno pravilo, možete se vagati proizvoljno, samo nije preporučljivo kroz dan.

KOLIKO JE VAGANJE VAŽNO?

Vaganje je važno, ali uzimanje tjelesnih mjera s metrom je važnije. 1kg mišićne mase je jednako 1kg tjelesne masti, ali nije identično u centimetrima. Ako trenutno kilaža ostaje ista, to ne znači da ne napredujete. Vagajte se po potrebi, a uzimajte tjelesne mjere svake 2-3 sedmice.


  • Sanjin Imanić je diplomirani kineziolog (profesor sporta). Također Sanjin je certificirani personalni trener i savjetnik za ishranu. Posjeduje dugogodišnje iskustvo u sportu i radu s ljudima. 2017. godine dobiva status Advanced Health and Exercise Specialist od krovne europske fitness organizacije European Register of Exercise Professionals (europeactive.eu). Bio je izlagač na par seminara u vezi sporta, fitnessa i zdravog života.

Napišite svoj utisak vezano za članak

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.