Bez obzira da li ste obični rekreativac ili pravi fitness junkie, pišem vam 9 savjeta kako održati zdravi lifestyle dok putujete.

  1. BILO KOJA VJEŽBA JE BOLJA NEGO NIKAKVA VJEŽBA

Nemojte odustati od treniranja na putu ako mislite da ne možete odraditi svoj standardni trening. Malo istezanja, vježbe sa svojim tijelom (sklekovi, čučnjevi, plank…), 10min cardio su nešto što možete uraditi.

  1. PAZITE NA ISHRANU

Samo zato što putujete ne znači da morate odbaciti svoj plan ishrane. Planirajte i pravite obroke kao što to radite kada ste kući. Time ćete jesti kvalitetnije i uštediti novac. Također birajte zdravu hranu kada idete u restorane.

  1. OSTANITE HIDRIRANI

Posebno je važno da pijete dosta vode na putovanju. Nosite bocu vode sa sobom gdje god da se krećete. Iskoristite isto svaku priliku da se umijete i osvježite.

  1. PJEŠAČITE

Ako ne znate šta ćete uraditi na odmoru, više hodajte. Nedavno sam napisao članak o tome zašto trebate više hodati. Možete pročitati ovdje.

  1. PONESITE SVOJU OPREMU

Nikad ne znate kada možete naletiti na neki fitness centar. Ako ne centar, onda uvijek možete odlučiti trčati ili još bolje plivati.

  1. ISKORISTITE HOTELSKI FITNESS

Možda nema sve na što ste inače navikli kada trenirate, ali zato možete improvizovati i odraditi dobar trening. Iako su slobodni tegovi najbolja opcija, ali hotelske fitness mašine mogu dobro poslužiti kad nemate izbora.

  1. ISKORISTITE PAUZE

Iskoristite pauze u vožnji autom ili autobusom. Svako stajanje na pauzu uradite 10-20 čučnjeva ili ako želite naprednije, uradite 10 sklekova.

  1. PLIVAJTE

Ako ne plivate često, iskoristite priliku da plivate na moru ili u bazenu. Plivanje ne troši zglobove i aktivira mišiće cijelog tijela bez obzira kojim stilom plivate.

  1. SPAVAJTE DOVOLJNO

San je uvijek bitno napomenuti jer ništa ne može zamijeniti san. Iako ste na odmoru i odmarate od svakodnevnice, pazite da imate dovoljno sati sna.


  • Sanjin Imanić je diplomirani kineziolog (profesor sporta). Također Sanjin je certificirani personalni trener i savjetnik za ishranu. Posjeduje dugogodišnje iskustvo u sportu i radu s ljudima. 2017. godine dobiva status Advanced Health and Exercise Specialist od krovne europske fitness organizacije European Register of Exercise Professionals (ereps.eu, europeactive.eu). Bio je izlagač na par seminara u vezi sporta, fitnessa i zdravog života.

Napišite svoj utisak vezano za članak

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.