Započeti s novom navikom nije lagano. Neke zahtijevaju više vremena da se naviknemo dok druge manje. Ključ za dugotrajni uspjeh jeste da se što prije adaptiramo na nove navike da ne trošimo uzalud snagu naše volje.
Kako to postići?
Ispod ću navesti 4 načina kako to postići na jednostavan način.

1. NEMOJTE PREVIŠE RAZMIŠLJATI
47% našeg ponašanja se ponavlja svakodnevno bez razmišljanja. Pronađite način da što brže spojite novu naviku sa vašim trenutnim i nećete morati puno razmišljati.
Primjer: idite na trening odmah poslije posla bez odlaska kući

2. BUDITE REALNI
Kada pravite ciljeve, postavljate si realne, specifične, mjerljive i vremenski ograničene ciljeve. Kao ljudi mi dosta griješimo, ali sa tim znanjem moramo biti mudri kako to iskoristiti u svoju korist. Cilj mora biti vremenski ograničen jer tada ćemo imati rok koji moramo ispoštovati. Specifičan – ”želim dobiti 5kg na kilaži”. Mjerljiv putem vage, metra, odjeće i slično. Realan cilj vezano za vas. Ne možete sebe uspoređivati s drugima jer je svako drugačiji na određeni način.

3. POČNITE OD MALIH NAVIKA
Nećete ići trčati maraton ako niste nikada trčali kilometar. Tom logikom počnite postepeno mijenjati svoje navike jedenja. Ubacite povrće uz svaki obrok. Zamijenite sok sa vodom. Pojedite voćku prije svakog obroka. Male navike će vam izgraditi samopouzdanje i motivaciju što će biti odlična baza za dalje.

4. UKLONITE PREPREKE
Ako znate da će nešto poljuljati vaše zdrave navike, onda izbjegavajte to. Idite drugom ulicom kući nego inače da izbjegnete pekaru. Obucite odjeću za trening odmah poslije posla (ili odmah ujutro). Nikada nemojte kupovati slatkiše i nositi ih kući.


  • Sanjin Imanić je diplomirani kineziolog (profesor sporta). Također Sanjin je certificirani personalni trener i savjetnik za ishranu. Posjeduje dugogodišnje iskustvo u sportu i radu s ljudima. 2017. godine dobiva status Advanced Health and Exercise Specialist od krovne europske fitness organizacije European Register of Exercise Professionals (ereps.eu, europeactive.eu). Bio je izlagač na par seminara u vezi sporta, fitnessa i zdravog života.

Napišite svoj utisak vezano za članak

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.