Danas je veoma popularno trenirati odvojeno dijelove tijela. Jedan dan prsa, drugi dan leđa, treći noge ili ruke itd. Ali da li je to najbolji način treninga i najbolji način da iskoristite svoje vrijeme?

Stotinama godina su ljudi trenirali na način da treniraju cijelo tijelo. Moderno doba je donijelo podjelu treninga i hrpu izolacionih vježbi; i time kraj efikasnog i produktivnog treninga.

KORISTI TRENINGA CIJELOG TIJELA

Prvo, odgovor endokrinog sistema. Prema modernog sportskoj nauci, što više mišićne mase osoba koristi na treningu, to je veći endokrini odgovor. Drugim riječima, više hormona će se izlučiti za vrijeme treninga. Zamislite samo koji ogroman efekat će to imati na vaše tijelo koristeći vježbe koje aktiviraju cijelo tijelo – kompleksne vježbe (čučanj, potisak, mrtvo dizanje, veslanje…). Time ćete na najbrži i najbolji način izgraditi mišićnu masu, istopiti mast ili nešto treće,

S druge strane, zamislite koji mali efekat (malo lučenje hormona) imate od treninga na kojem radite ruke ili leđa i koji se sastoji od možda jedne kompleksne vježbe. Znatno slabiji efekat.

Drugo, snaga kostiju i zglobova. Ponovno, moderna sportska nauka kaže da kosti će najbolje ojačati ako su podvrgnute opterećenju. Naravno opet tu dolaze u igru kompleksne vježbe jer je nemoguće opteretiti skelet sa izolacionim vježbama.

4933f9f54f82e26398bd9c79155e2057

Zadnje dolazimo do funkcionalnosti. Izolacione vježbe su veliki dio treninga prema dijelovima tijela i one nisu uopšte funkcionalne (možda za trening oko ozljede ili rehabilitacija). Svaki pokret koji radimo u životu koristi cijelo tijelo. Nešto podignete s poda i stavite na policu. Koji mišići su radili prilikom tog pokreta? Velika većina. Ovo pokazuje da je nemoguće izolirati tijelo. Šta radite kada radite čučanj? Noge? A šta čuva šipku na leđima ili teg u rukama? Čak i ako nekako možete izolovati dijelove tijela, to onda nije funkcionalno.

Ako baš želite raditi podjelu tijela, onda jedina i najbolja opcija je trening PUSH / SQUAT I PULL. Jedan dan radite mišiće guranja, drugi dan čučanj i mišiće vučenja, dan pauze pa opet ponovite. Nije idealno kao trening cijelog tijela, ali je najbolja verzija podjele treninga.

Za sva daljnja pitanja i savjete u vezi programiranja treninga možete me kontaktirati.


  • Sanjin Imanić je diplomirani kineziolog (profesor sporta). Također Sanjin je certificirani personalni trener i savjetnik za ishranu. Posjeduje dugogodišnje iskustvo u sportu i radu s ljudima. 2017. godine dobiva status Advanced Health and Exercise Specialist od krovne europske fitness organizacije European Register of Exercise Professionals (ereps.eu, europeactive.eu). Bio je izlagač na par seminara u vezi sporta, fitnessa i zdravog života.

Napišite svoj utisak vezano za članak

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.