Možda već hodate svakodnevno, ali da li se ipak krećete dovoljno? Stručnjaci za ljudske kretnje kažu da čak i ako vježbate svakodnevno, to je opet samo 4% dnevnog vremena provedeno u kretanju. Kada samo razmislite, većinu vremena provodimo sjedeći. Sjedimo u svojoj kući, u autu, na poslu, na kafi s prijateljima – 90% vremena provedemo sjedeći.

Tu dolazimo do hodanja i šest razloga zašto bi trebali kretati se više.

  1. SMANJEN POSTOTAK MASNOĆE U TIJELU

Magazin Lancet Diabetes & Endocrinology Journal je napravio istraživanje da osobe koje putuju na posao hodajući ili vozeći biciklo – koriste ljudsku snagu – imaju manji procenat masti. Ništa iznenađujuće. Ako se borite sa skidanjem masnih naslaga, ubacite hodanje kao dodatak. Idite na posao, u prodavnicu, bilo gdje pješiće. Napravite si cilj da svaki dan pješačite najmanje 30 minuta.

  1. SMANJEN RIZIK OD SRČANIH OBOLJENJA

Kada ste aktivniji imate manje šanse za srčane bolesti. Pored treniranja, hodanje je lagano,  jednostavno i bez dodatnog stresa na vaše tijelo. Svakodnevne šetnje će vam pomoći da budete zdraviji i vaše tijelo će vam biti zahvalno, posebno u starijoj dobi.

  1. SMANJEN KRVNI PRITISAK

Nikakva novost da fizička aktivnost smanjuje krvni pritisak, ali čak i malo više hodanja nego što to inače radite može napraviti promjenu. Ako ste neaktivni, ne bih vam preporučio trčanje, nego samo hodanje. To neće naštetiti vašim zglobovima, a dobit ćete sve koristi koje donosi fizička aktivnost.

  1. ŠTEDITE NOVAC

Ako više hodate, štedite novac na gorivo dok provodite više vremena na svježem zraku. Bonus: kada idete pješice u prodavnicu razmišljat ćete šta kupiti zato što to morate nositi, a ne staviti u auto. Pravit ćete bolji izbor hrane.

  1. UČINITE ŽIVOT ZANIMLJIVIJIM

Život bi trebao da bude zanimljiviji. Ako stalno se vozimo autom do svake lokacije, život postaje monoton i nezdrav. Kako sam napisao na početku bloga, kada razmislite – svaka ljudska aktivnost u danu se svodi na sjedenje. Ako želite da ste zdravi i vitki to se mora promijeniti,

  1. SMANJENA DEPRESIJA I BOLJE RASPOLOŽENJE

Boravak na svježem zraku popravlja raspoloženje. Šetnja može biti opuštanje za mozak, jedan oblik meditacije. Ako možete otići šetati u prirodi, to će biti još bolje. Odmorite svoj mozak od stresa i uživajte. Iako nije čudotvoran lijek – ali ako možete smanjiti stres laganom šetnjom – mislim da je to odlična vijest.

Ubacite hodanje u svakodnevnicu i osjetit ćete razliku u vašem tijelu.


Sanjin Imanić je diplomirani kineziolog (profesor sporta). Također Sanjin je certificirani personalni trener i savjetnik za ishranu. Posjeduje dugogodišnje iskustvo u sportu i radu s ljudima. 2017. godine dobiva status Advanced Health and Exercise Specialist od krovne europske fitness organizacije European Register of Exercise Professionals (ereps.eu, europeactive.eu). Bio je izlagač na par seminara u vezi sporta, fitnessa i zdravog života.

2 comments on “6 RAZLOGA ZAŠTO TREBATE HODATI VIŠE

Napišite svoj utisak vezano za članak

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.