Kada putujete svijetom interneta ili kada vodite razgovore oko fitnessa i/ili ishrane, možete primjetiti da ljudi imaju veliku tendenciju kompliciranja stvari. U video koji sam postavio na stranici prije par dana, spomenuo sam komplikacije u vezi ishrane. Ovaj članak je vezan za komplikacije u vezi treninga.

Broj vježbi, serija i šeme ponavljanja, periodizacija, mentalni stav da se morate uništiti svaki trening… lista ide dalje. Pokušat ću prodrijeti kroz svu tu komplikaciju kompleksnosti da vam objasnim i donesem najjednostavnije i najbolje.

  • Ako svaki trening radite druge vježbe – TO NIJE KVALITETAN TRENING
  • Ako nakog svakog treninga osjećate se zgaženo – TO NIJE KVALITETAN TRENING
  • Ako danima ima kronične, a nakon svakog treninga akutne upale – TO NIJE KVALITETAN TRENING
  • Ako imate višak 20+ kilograma i na treninzima skačete (marinci, jumping jacks i slično) – TO NIJE KVALITETAN TRENING
  • Ako se trening sastoji samo od cardia – TO NIJE KVALITETAN TRENING
  • Ako trening nikada nema cardio dio – TO NIJE KVALITETAN TRENING

Šta je onda kvalitetan program?

Bilo koji program koji koristi vježbe sa opterećenjem i vježbe sa svojim tijelom 95% vremena, sastoji se od plana kako da uvijek napredujete u snazi i izdržljivosti (cardio), nikad ne radite nasumice vježbe ili nasumice opterećenja je KVALITETAN TRENING.

Jednostavno je ključ. Trening ne bi trebao da se sastoji od stotinu vježbi koje ćete raditi dok ne padnete s nogu. Par vježbi je sasvim dovoljno. Trening mora biti planski napravljen da kada završite osjećate se umorno ali ne i slomljeno. 3-4 kompleksne vježbe koje aktiviraju cijelo tijelo – pametno programirane -, s cardio dijelom na kraju je sve što vam je potrebno.

Koliko trebamo dati stimulansa tijelu da napreduje?

Najmanje da vidite napredak. Ako radite neku vježbu s 3 serije i vidite napredak, nemojte dodavati 4. seriju tek tako. 4. seriju ubacite SAMO ONDA kada 3. serije prestanu djelovati. S tijelom je kao da igrate poker, nikada ne smijete pokazivati cijelu ruku.

Svi imamo zajednički cilj: da postignemo željene rezultate na što brži način. Zbog toga ne gubite više ni jedan dan na programe koji to neće postići. Krenite odmah kvalitetno trenirati i kada se okrenete unatrag par mjeseci bit ćete zahvalni sebi što jeste.

Ako želite stručnu pomoć da na najbrži način postignete željene rezultate, preporučujem personalni trening. Nećete morati razmišljati o programiranju, koliko ponavljanja, koje vježbe, koliko dugo traje pauza. S personalnim treningom vaše je da samo donesete želju i volju, ostalo prepustite treneru.


  • Sanjin Imanić je diplomirani kineziolog (profesor sporta). Također Sanjin je certificirani personalni trener i savjetnik za ishranu. Posjeduje dugogodišnje iskustvo u sportu i radu s ljudima. 2017. godine dobiva status Advanced Health and Exercise Specialist od krovne europske fitness organizacije European Register of Exercise Professionals (ereps.eu, europeactive.eu). Bio je izlagač na par seminara u vezi sporta, fitnessa i zdravog života.

Napišite svoj utisak vezano za članak

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.