Imati premalo kilograma zna biti frustrirajuće kao i imati višak kilograma. Za osobe koje imaju poteškoća sa premalo kilograma, zna biti zbunjujuće kako se udebljati na zdravi način.

Kao što je potrebno pratiti plan ishrane kada želite smršati, morate raditi isto i kada se želite udebljati. Dodavajući kalorije iz procesirane i prerađene hrane nije dobro i nije zdravo –  to će samo dovesti do inflamacije, niskog nivoa energije i drugih zdravstvenih problema. Umjesto toga, hrana nutricijski bogata je ključ uspjeha s kojom ćete dobiti na težini na zdravi način.

ZAŠTO NEKO TREBA DA DOBIJE NA TEŽINI?

Iako ima toliko informacija o zdravstvenim rizicima pretilosti i povećanoj težini tijela, bitno je naglasiti i zdravstvene rizike anoreksije i premale težine tijela. Ni jedno ni drugo nije zdravo, zdravlje je balans između ta dva extrema.

Najčešći zdravstveni rizici koje se dešavaju kada imate premalo kilograma:

 • slabiji imuni sistem
 • poteškoće u borbi s bolestima
 • manjak vitamina
 • poteškoće u razvoju (kod djece i tineđera)
 • problem s plodnošču
 • slabljenje kostiju
 • anemija
 • pomerećen menstrualni ciklus
 • bolest bubrega
 • stalan osjećaj umora i nizak nivo energije
 • suha koža i tanjenje kose

2014 godine, Swiss National Cohort Study Group je istraživala dugoročnu vezu između manjka kilograma i smrtnosti. Preko 30 000 osoba između godina 25-74 je sudjelovalo u studiji. Istraživanje je pokazalo da osobe koje imaju manjak kilograma su povezane sa većim brojem smrtnih slučajeva. Razlog je da zbog mnogih životnih stvari (gripa, udes s autom, uganuće zgloba…), te osobe se neće moći oporaviti zato što tijelo ne radi optimalno.

KAKO DOBITI NA TEŽINI BRZO I SIGURNO?

 1. JEDITE NUTRICIJSKI BOGATU HRANU

Kada želite jesti više, kvaliteta je bitnija nego kvantiteta. Junk i procesirana hrana neće vam pomoći da dobijete zdravu kilažu. Umjesto toga, jedite nutricijski bogatu hranu u svakom obroku. Orašasti plodovi, sjemenke, sir, mlijeko, maslinovo ulje će pomoći da dobijete zdrave kalorije.

 1. JEDITE ČEŠČE / VIŠE PUTA DNEVNO

Jedan od glavnih savjeta koje vam mogu dati da dobijete na težini jeste da jedete češće. 2-3 obroka u danu neće biti dovoljna. Morate jesti 5-6 puta u danu. Ti obroci treba da sadrže visoko-kvalitetni protein, kompleksne ugljikohidrate i zdrave masti.

 1. JEDITE ZDRAVE SNACKS

Zdravi snack-ovi između obroka će povećani vaš dnevni broj kalorija i pomoću njih ćete dobiti potrebne proteine i ugljikohidrate koji vam trebaju za energiju i težinu. Neka sve što pojedete vrijedi. Nemojte jesti snack samo da dobijete smeće kalorije. Uvijek jedite kvalitetne snacks.

 1. TRENIRAJTE

Možda mislite da ne trebate vježbati jer želite dobiti na težini, ali treninzi će vam pomoći da izgradite mišiće i dobijete zdravu težinu. Najbolji način da dobijete na težini jeste da se trudite da izgradite maksimalno mišične mase koje vaše tijelo može izgraditi. Najbolji način za ovo je sigurno trening s opterećenjem. Za sva pitanja možete me kontaktirati za besplatne konsultacije.


 • Sanjin Imanić je diplomirani kineziolog (profesor sporta). Također Sanjin je certificirani personalni trener i savjetnik za ishranu. Posjeduje dugogodišnje iskustvo u sportu i radu s ljudima. 2017. godine dobiva status Advanced Health and Exercise Specialist od krovne europske fitness organizacije European Register of Exercise Professionals (ereps.eu, europeactive.eu). Bio je izlagač na par seminara u vezi sporta, fitnessa i zdravog života.

Napišite svoj utisak vezano za članak

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.