Ako želite da smršate, logičan slijed je da jedete što manje?!

Nažalost to nije tako i moguće je da jedete premalo. Sigurno na početku ćete izgubiti koje kilograme, ali to nije dugog vijeka, što je gore, možete dovesti sebe do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Prvo pitanje koje trebate sebi postaviti: ZAŠTO ŽELIM SMRŠATI?

Često je da želite stati u manju odjeću ili da izgledate bolje. Ali ovi razlozi mogu vas potaknuti na odluke koje nisu baš najbolje. Unos preniskog broja kalorija je jedan od problema, koji može kasnije da vam se dobro odbije od glavu.

Svako od nas ima tačan broj kalorija ili energije koja mu je potrebna da ostane na životu. Konstantan unos preniskog broja kalorija će dovesti do usporavanja metabolizma jer tijelo u toj fazi počinje čuvati kilograme da bi preživjelo. Glad i sitost nisu jedini pokazatelji da tijelo dobiva svu potrebnu energiju. Naprotiv, ako konstantno unosite prenizak broj kalorija, možete primjetiti neke od idućih simptoma.

  1. UMORNI STE

Naša tijela dobivaju energiju iz hrane koju jedemo, i ako ne jedemo dovoljno, naš nivo energije pada. Bilo da preskačemo obroke ili limitiramo hranu koju jedemo, prenizak unos kalorija znači manji unos nutrijenata. Za normalno funkcionisanje potrebnu su svi makronutrijenti: ugljikohidrati, proteini i masti. Pored toga, mikronutrijenti (vitamini i minerali) su također esencijalni u regulaciji energije. Kada jedete premalo, postaje teško dobiti sve ove potrebne nutrijente i tijelo neće raditi optimalno.

  1. NISTE RASPOLOŽENI

Osjećaj neraspoloženja i pretjerane iritacije je još jedan pokazatelj da tijelo ne dobiva potrebnu energiju. Preskakanje ugljikohidrata može biti posebno problematično kada je u pitanju raspoloženje. Ugljenihidrati nisu esencijelni za život, ali bez njih nivo glukoze (šečera) u krvi može pasti prenisko i nećete imati energije ni volje za bilo šta.

  1. KONSTIPACIJA

Da bi sačuvali energiju, vaš probavni trakt može sporije pomjerati hranu kroz svoj sistem kada jedete premalo. Ovo dovodi do konstipacije (zatvor stolice). Pored toga, manjak vlakana svakodnevno će također dodatno dovesti do konstipacije.

  1. NE MOŽETE IZGUBITI POSLJEDNE 2-3kg

Više nije bolje. Kilograme gubite kada ste u blagom kalorijskom deficitu, ali ako ne možete izgubiti posljednje 2-3kg, vjerovatno je da jedete premalo, trenirate previše ili kombinacija ovo dvoje. Blagi kalorijski deficit (300-500kcal) je sve što vam je potrebno da bi vidjeli dugoročni napredak. Pored toga, ovo neće natjerati tijelo da ide u modus preživljavanja, što se dešava kada jedete premalo.

Iako na početku prenizak unos kalorija može se činiti kao rješenje (izgubiti 4kg za 7 dana), kasnije ćete te kilograme vrlo lako vratiti i napravit ćete štetu svom zdravlju koja će vas pratiti cijeli život.


  • Sanjin Imanić je diplomirani kineziolog (profesor sporta). Također Sanjin je certificirani personalni trener i savjetnik za ishranu. Posjeduje dugogodišnje iskustvo u sportu i radu s ljudima. 2017. godine dobiva status Advanced Health and Exercise Specialist od krovne europske fitness organizacije European Register of Exercise Professionals (ereps.eu, europeactive.eu). Bio je izlagač na par seminara u vezi sporta, fitnessa i zdravog života.

Napišite svoj utisak vezano za članak

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.