JEDITE INTINUITIVNO: KORISTITE SKALU GLADI

Mnogi od nas bi željeli da želudac ima alarm koji će nas upozoriti kada je pun ili skoro prazan. To bi bilo stvarno odlično. Tačno bi znali koliko kalorija trebamo jesti da se udebljamo, smršamo ili držimo željenu težinu. Ali dobra vijest je da postoji način kako možete pratiti svoju glad ili sitost, tako da nikada ne pretjerate s hranom.

ŠTA JE TO SKALA GLADI?

Sposobnost da osjetimo glad i sitost, je kvaliteta s kojom se svako od nas rodio. Bebama i maloj djeci ne treba reći koliko mlijeka ili hrane im je potrebno da ostanu zdravi. Oni kada su siti, jednostavno prestanu jesti jer hrana više nije interesantna. Kako odrastamo ta sposobnost postaje zamagljena – često je ignorišemo, miješamo sa nečim drugim ili skroz zaboravljamo.

Na našu sreću možemo trenirati ovu sposobnosti, kao i mnoge druge stvari, da osjećamo glad i sitost vizualizirajući skalu gladi. Zamislite mjeru od 0-10, nula znači prazno, a 10 znači puno.

Skala izgleda ovako:

0 = POTPUNA PRAZNINA. Želim pojesti sve i bilo šta odjednom. Pojest ću sve što ima na meniju i definitivno uzimam desert. Pao mi je šečer jer se osjećam slabo. Također se osjećam ljut.

1 = SKORO PRAZNO. Nivo energije je nizak i produktivnost je niska. Pad koncentracije i brze promjene raspoloženja.

2 = PUNO SMO GLADNI. Rupa u stomaku i razmišljanje samo o hrani. Treba mi neka hrana što prije jer energija drastično opada.

3 =  GLADNI. Vrijeme je za jelo. Ako sačekam još malo, počet ću se osjećati neugodno.

4 = MALO SMO GLADNI. Počinjem razmišljati o idućem obroku, ali mogu sačekati. Neće mi trebati puno da budem sit.

5 = NEUTRALNO. Nisam ni gladan ni sit. Hrana mi nije na pameti.

6 = MALO SMO SITI. Još uvijek imam hrane u stomaku, ali bih mogao pojesti još nešto.

7 = SITI. Nisam više gladan. Iako bih mogao pojesti još jer hrana koju jedem je preukusna, osjećam se sit i zadovoljan.

8 = PUN ŽELUDAC. Pojeo sam sve što sam trebao i već bi mogao otkopčati kajš da se osjećam ugodno. Zadnja 3-4 zalogaja su bila previše.

9 = OSJEĆAJ NELAGODE. Prejeo sam se. Ne mogu više ni o čemu drugo razmišljati osim o tome šta da radim sa stomakom. Pravi osjećaj neugode.

10 = PRENATRPANOST. Zašto sam toliko pojeo?! Osjećam se kao da ću eksplodirati. Jedino šta mogu uraditi jeste zaspati ili leći i gledati film.

overeating_bb_20160617

KAKO KORISTITI SKALU GLADI?

  • Procijenite svoju glad prije nego krenete jesti

Ako ste gladni na skali od 0-2 obratite posebnu pažnju kako brzo jedete. Namjerno usporite da ne prešli granicu prejedanja bez da to primjetite.

Blaga glad se može osjetiti na 4, a blaga sitost na 6.

Ako ste zadovoljni i niste više fizički gladni, ali je hrana ispred vas i u iskušenju ste da jedete, zapitajte se: Zašto mi treba u ovom trenutku? Ovo je dobar način da izbjegnete prejedanje i brinete se o sebi, jer ako jedete zbog emocionalnih razloga, hrana će vam ostaviti osjećaj praznine.

  • Na pola jela stanite i opet procijenite svoju glad

Kroz vaš obrok, nastavite da osluškujete svoje tijelo i sitost na skali 1-10, da ne bi jeli automatski dok ne počistite tanjir. Zapamtite, dovoljno je par zalogaja da počnete osjećati sitost.

  • Kad završite jelo, opet procijenite svoju glad

Ako ste završili obrok, osjećate se fino i ugodno, bez da morate raskopčati hlače, onda ste pojeli pravu porciju koja je potrebna za vas. Svaka čast!

Ako ste pogriješili i niste dobro procijenili, nemojte se osjećati loše zbog toga. Idući put ćete to bolje uraditi; a vremenom ćete postati stručnjak i tačno ćete naučiti slušati svoje tijelo.

Da li je moj mjerač gladi pokvaren? Ako ste bili na nekim ludim dijetama ili ste jeli skroz malo, nećete imati dobru procjenu svog nivoa gladi. Da bi to balansirali i došli u normalu, počnite jesti balansirane obroke (bogate vlaknima, mastima, proteinima i dobrim ugljikohidratima), sa normalnim porcijama. Jedite tako svakih par sati. Na ovaj način ćete vratiti tijelo da funkcioniše na pravi način i onda možete početi koristitu skalu gladi.

Ako ne znate kako sami započeti sa skalom gladi, uvijek me možete kontaktirati za sve potrebne konsultacije.


  • Sanjin Imanić je diplomirani kineziolog (profesor sporta). Također Sanjin je certificirani personalni trener i savjetnik za ishranu. Posjeduje dugogodišnje iskustvo u sportu i radu s ljudima. 2017. godine dobiva status Advanced Health and Exercise Specialist od krovne europske fitness organizacije European Register of Exercise Professionals (ereps.eu, europeactive.eu). Bio je izlagač na par seminara u vezi sporta, fitnessa i zdravog života.

One comment on “JEDNOSTAVAN NAČIN KAKO IZBJEĆI PREJEDANJE

  1. Dragi sine Clanak je izrstan i originalan.To je zaista nesto novo, jos nigdje nista slicno nisam procitao, a jddnostavno je za razumjeti. Zaista super!!!

    Poslano sa mog Samsung Galaxy pametnog telefona.

Napišite svoj utisak vezano za članak

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.