Došao je taj dan. Dan kada ste konačno odlučili da ćete se aktivirati. Istražili ste na internetu koje vježbe želite raditi i sada je preostalo da pronađete u kojem fitness centru trenirati. Možda ste odlučili da želite krenuti trčati ili plivati.

Već nakon određenog perioda primjetili ste da jedan trening ste raspoloženiji, drugi malo manje, treći umorni…

Kada ste raspoloženi odradite više vježbi i date sve od sebe; kada niste, onda malo stanete na traku, koja vježbica i idete kući. To se zove vježbanje. Vježbanje je bavljenje aktivnošću bez nekog posebnog plana i programa. Radite šta vam se radi i kad vam se radi. Treniranje je nešto sasvim drugo drugo.

viber image

Treniranje je dugotrajan proces koji će vas dovesti (ako je dobro programirano) od tačke A do željene tačke B. Treniranje ne ide prema osjećaju, raspoloženju ili motivaciji. Ide prema vrlo preciznom i dobro isprogramiranom programu koji se pravi ovisno o vašem cilju, da li je to smršati 10kg ili istrčati maraton. Ne možete malo trčkarati i otići istrčati maraton.

Kada mi se klijenti jave i žele da krenu s personalnim treningom, ja kao trener tačno odredim šta taj neko treba raditi, s koliko opterećenja i koliko vježbi da bi eventualno došao do svog cilja. Ne postoji random trening da je svaki trening nešto novo i drugačije. Treninzi se skoro isti, u sitnim tačkama se razlikuju. Radeći svaki put druge vježbe zato što mislite da tijelo treba zbuniti (mišićna konfuzija) ili zato što je dosadno raditi iste vježbe, neće dovesti do napretka. Bez obzira da li se to vama sviđalo ili ne, fiziologija tijela ima svoj proces i to je nemoguće promijeniti ili zavarati. Ako stalno mijenjate stvari, uvijek ćete bili pod upalama, jer tijelu je nemoguće adaptirati se na 100 različitih stvari.

Poznati trening sistemi poput CrossFit i razni Boot campovi rade na tom principu. Ako čitate ovo, a probali ste nešto od toga, znat ćete o čemu govorim ili ako poznajete nekoga ko ide na takav sistem. Konstantne upale, bolovi i kronični umor. To nije dobro. Treniranje bi trebao da vam popravim život, a ne da vam još više oteža.

Trening bi trebao da se sastoji od vježbi koje će aktivirati što više mišićnih skupina; vježbe poput čučnja, potiska, mrtvog dizanja, zgibova i drugih, u tačno doziranom (ne preteško ili prelagano) opterećenju koje će vam dati najbolji efekat.

Vježbe izolacije nisu najbolje za ovu svrhu. Ne kažem da ne mogu biti korisne, ali bolje je utrošiti energiju na nešto od čega ćete sigurno imati koristi. Te kompleksne vježbe će izgraditi što više mišića, tj. koliko vam genetika to ‘dozvoljava’ i stvarati kiseonički dug svaki put kada trenirate. Drugim riječima one će vam pomoći da SMRŠATE što je NAJBRŽE moguće (koliko vam genetika to dozvoljava). Izbjegavajte vježbe na mašinama i vježbe izolacije, uvijek koristite slobodne tegove i svoje tijelo.

Naravno, trening treba sadržavati i cardio koji će doprinjeti da kardiovaskularni sistem radi bolje. Cardio također mora biti planski programiran birajući aktivnosti koje neće doprinjeti daljnjem zamoru centralnog nervnog sistema i upali mišića (veslanje, biciklo, guranje ili vučenje sanki…).

Trening bi trebao da vas umori, ali ne slomi. Poznate fraze poput: NO PAIN NO GAIN treba zaboraviti. Na kraju treninga trebalo bi da se osjećate umorno, ali zadovoljno i raspoloženo. Ako nakon treninga morate puzajući izaći, to nije dobro. Ako ste danas ‘poginuli’ na treningu, kako ćete se oporaviti do idućeg?

Zapamtite: TRENING JE ONOLIKO DOBAR KOLIKO SE OD NJEGA MOŽETE OPORAVITI.

Ako želite rezultate na najbrži mogući način, onda bih vam svakako preporučio personalni trening. Za više informacija kliknite OVDJE.


  • Sanjin Imanić je diplomirani kineziolog (profesor sporta). Također Sanjin je certificirani personalni trener i savjetnik za ishranu. Posjeduje dugogodišnje iskustvo u sportu i radu s ljudima. 2017. godine dobiva status Advanced Health and Exercise Specialist od krovne europske fitness organizacije European Register of Exercise Professionals (ereps.eu, europeactive.eu). Bio je izlagač na par seminara u vezi sporta, fitnessa i zdravog života.

One comment on “ŠTA JE VJEŽBANJE, A ŠTA TRENIRANJE?

  1. […] Koja je razlika? Ako želite detaljnu analizu ovoga, nedavno sam napisao članak samo u vezi razlika vježbanja i treniranja. Ukratko, vježbanje je bavljenje nekom aktivnošću bez nekog posebnog plana i programa. Radite šta vam se radi i kad vam se radi. Treniranje je dugotrajan proces koji će vas dovesti (ako je dobro programirano) od tačke A do željene tačke B. Za više kliknite OVDJE. […]

Napišite svoj utisak vezano za članak

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.