Ovo je drugi dio analize mlijeka. Ako niste pročitali prvi dio, preporučio bih vam da to uradite prije nego što nastavite s čitanjem.

MLIJEKO VS WHEY

Neki ljudi misle da trebaju piti whey protein poslije treninga. Vjerovatno zato što suplementske kompanije imaju jaku marketinšku kampaniju i tako to predstavljaju. Ali studije su pokazale da sporo razgradivi protein ili kombinacija sporog i brzog proteina je superiornija za izgradnju čiste mišićne mase.

Whey je brzo razgradivi protein, dok je mlijeko kombinacija sporog i brzog proteina (kasein i whey). Zato je mlijeko superiornije u odnosu na whey, ali također i od sojinog mlijeka za izgradnju mišića (whey i soja mlijeko su brzo razgradivi proteini).

Ako ne pijete mlijeko, trebali bi jer spori ili kombinacija sporog i brzog proteina je bolja poslije treninga. Čak i meso, perad i riba su bolji nego whey. Mnogi vrhunski vježbači koriste takve obroke poslije treninga s odličnim uspjehom.151557487-1024x537

MLIJEKO VS SPORTSKO PIĆE

Trening s opterećenjem uzrokuje gubitak vode kroz znoj. Rehidracija je krucijalna za oporavak mišića zato što dehidracija može uzrokovati pad rada mišića. Znakovi dehidracije su zamor i glavobolja.

Studije su pokazale da je mlijeko superiornije od vode i sportskih pića za rehidraciju. Voda je najbolje piće na svijetu, ali mlijeko je bolje kada je riječ o REHIDRACIJI. Evo zašto: mlijeko je bogato sodiumom i kalijem koji zadržavaju vodu, ali također bogato i proteinom i masti koje usporavaju probavu. Manje gladi, duža hidracija.

Nikako ne preporučujem sportska pića zbog šećera koje sadrže i zbog toga će uzrokovati nakupljanje masnih naslaga. Jedino kome preporučujem sportska pića jesu vježbači izdržljivog tipa (trkači dugoprugaši, plivači, biciklisti i drugi)

PUNOMASNO MLIJEKO VS NEMASNO MLIJEKO

Punomasno mlijeko je prirodno mlijeko, u takvom obliku se pojavljuje i kupovanje nemasnog mlijeka je bacanje novca. Punomasno mlijeko uzrokuje bolji rast mišića nego nemasno mlijeko. Spori protein je bolji poslije treninga zato što sadrži mast koja usporava probavu. U jednom napitku imate sve, potreban unos proteina, ugljikohidrata i masti. Ne treba vam ništa više. Prirodno piće sisavaca.

Punomasno mlijeko je ukusnije od nemasnog, manje ćete jesti i bit ćete sitiji duže vremena.

Mlijeko je odlično kako za izgradnju mišića, tako i za mršanje. Mineral kalcij koji se nalazi u mlijeku pospješuje topljenje masti. Popularno mišljenje je da ako želite smršati, trebate piti nemasno mlijeko ili koristiti nemasne mliječne proizvode. To je netačno. Najbolje je jesti mliječne proizvode u onom obliku u kojem se pojavljuju u prirodi.

Mlijeko vas ne deblja, višak kalorija vas deblja. Mlijeko vam može samo pomoći da smršate ili da izgradite mišiće, ovisno koji je vaš cilj.

Kratak savjet: Neke osobe ne mogu variti laktozu (netolerancija na laktozu). U tom slučaju savjetujem da koristite mlijeko bez laktoze ili tablete za laktozu.


  • Sanjin Imanić je diplomirani kineziolog (profesor sporta). Također Sanjin je certificirani personalni trener i savjetnik za ishranu. 2017. godine dobiva status Advanced Health and Exercise Specialist od European Health and Fitness Association, koje je ujedno i član (europeactive.eu). Bio je izlagač na par seminara u vezi sporta, fitnessa i zdravog života.

Napišite svoj utisak vezano za članak

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.