Svake sedmice izađe nova studija koja pokazuje koliko je vježbanje bitno da budemo zdravi. Neke studije zvuče jednostavno kao: potrebno je samo 30 minuta 3 puta sedmično, dok druge: potrebno je svaki dan po sat vremena. Najčešće su to uvijek pokušaji pronalaska prećica i otkrivanja vruće vode; kako nešto ostvariti što brže.

Ali gubi se poenta.

Ako se svi istraživači mogu složiti u jednoj stvari, a to je da fizička vježba je važna za naše zdravlje. Ali ljudska priroda nas je naučila da ćemo vjerovatno pronaći izgovor da izbjegnemo raditi ono što stvarno ne želimo; onda je važnije pitanje kako pronaći program vježbanja u kojem ćemo uživati?

Bez obzira da li je to trčanje, dizanje tegova, plivanje, pilates, na otvorenom ili unutar fitness centra; najbolji način za nešto uraditi jeste da to želimo uraditi.

Kada me ljudi pitaju koji oblik treninga bi trebali raditi, da smršaju, oblikuju ili se spreme za neki događaj / takmičenje, moj odgovor je uvijek isti: šta želiš i na šta si spreman da radiš? Uvijek je bitno početi od želje.

Najgore je raditi ono što mrzimo. Kako dolaze novi fitness trendovi, tako dolaze i nova obećanja uz te trendove. Ali ako ne možete sebe zamisliti radeći taj neki novi program, onda to sigurno nije prava stvar za vas.

Ali ako krenete vježbati program koji ne volite, pitanje je samo koliko dugo će trebati da odustanete?

Vježbanje je teško fizički i psihički, ali bar je bitno da pogodite komponentu uživanja jer bez toga ćete sigurno odustati. Nije greška da taj trening program nije dobar, nego je greška je u tome što vi niste odabrali odgovarajući za sebe.

Napravite listu aktivnosti koje možete fizički izvesti i onda križajte one koje ne želite. Čak i ako niste ljubitelj aktivnosti, postoji neka aktivnost koja će vam odgovarati. Danas postoji more trening programa i sportova iz kojih možete birati. Ako odaberete jednu, ne znači da morate to raditi stalno. Čim vam dosadi promijenite. Kada počnete vježbati, nikada ne dopustite sebi da prestanete. Zapamtite, uvijek je teže krenuti PONOVO ispočetka.

Squat3

Kada odaberete aktivnost koju volite, prestat ćete gledati na to kao na muku i moranje, to će postati aktivnost u kojoj uživate i želite da radite.

Ne treba puno razmišljati oko ovoga. Trebamo biti zahvalni što imamo tijela koja se mogu kretati, onda bar učinimo ispravnu stvar: POKRENIMO SE!

Nemojte vježbati ono što ne želite ili zato što vaš prijatelj / prijateljica je rekla ili ide na to. Odaberite trening program koji će odgovarati vama i vašim potrebama. I naravno najvažnija stvar, koju god aktivnost da odaberete; ako želite uspjeti u tome, morat ćete povesti računa o ishrani. Za više o ishrani.


  • Sanjin Imanić je diplomirani kineziolog (profesor sporta). Također Sanjin je certificirani personalni trener i savjetnik za ishranu. 2017. godine dobiva status Advanced Health and Exercise Specialist od European Health and Fitness Association, koje je ujedno i član (europeactive.eu). Bio je izlagač na par seminara u vezi sporta, fitnessa i zdravog života.

Napišite svoj utisak vezano za članak

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.