Postoje razne navike koje vam mogu pomoći da smršate; lista je predugačka, ali jedna navika se ističe od svih drugih.

Mislim da se svi možemo složiti da navika je nešto što radimo svakodnevno, ali prema definiciji koja se koristi u psihologiji; navika je nešto što mora biti rađeno automatski – bez razmišljanja. Zato je teško da sami identificiramo navike. Kako možemo misliti o nečemu o čemu ne moramo razmišljati?

Baš zbog toga je navika važna za mršanje.

Svaka navika treba okidač – mali podsjetnik koji kaže: AKTIVIRAJ SE. Navika također treba i nagradu – mali podsjetnik da ono što smo upravo uradili je vrijedilo. Ali ove navike su stvarno lično teške za indentificirati zato što se dešavaju podsvjesno. Teško je sjetiti se okidača i teško je sjetiti se nagrada. Navike su teške. Zato ako uspijete stvoriti ovu naviku za mršanje, ona će vam biti od izuzetne koristi.

PRONALAZAK LJUDI ZA SVOJE FITNESS PUTOVANJE

Stalne životne promjene dešavaju se u vezama. To može biti veza između kolega na poslu, prijatelja, porodice, trenera i vježbača, ili nekih drugih osoba; vaše nove navike će se desiti kada se okruženi ljudima.

Sve je lakše raditi u dvoje. Ako želite napraviti brži rezultat, onda pronađite svog partnera za svoje fitness putovanje i tako stvorite NAVIKU. Naviknut ćete da idete na trening s tom osobom, i onda kada dođu momenti da vam je teško trenirati, ta druga osoba će vas gurati ili ćete vi gurati tu osobu.

Put do svog cilja nije lagan, ali kada imate nekoga da vas gura, onda je to lakše. Trener je tu prvi da vas gura, ali kada imate još jednu osobu bonus, onda je stvarno lakše.

c700x420Okidač za ovu naviku je lagan: morate vidjeti nekoga i ne želite da razočarate sebe i drugoga. Ako sami zabrljate, nema niko da vas kritikuje. Ako zabrljate kada trenirate s nekim, znate da vas čeka kritika.

Ako trenirate sami, razmislite o ovoj navici. Možete početi angažujući trenera, ili ako već imate trenera, proširiti svoj krug sa još jednim trening partnerom. Sve što možete uraditi da podijelite teret učenja, planiranja, pamćenja i nagrađivanja će biti jedna stvar manje oko koje se morate brinuti.


  • Sanjin Imanić je diplomirani kineziolog (profesor sporta). Također Sanjin je certificirani personalni trener i savjetnik za ishranu. 2017. godine dobiva status Advanced Health and Exercise Specialist od European Health and Fitness Association, koje je ujedno i član (europeactive.eu). Bio je izlagač na par seminara u vezi sporta, fitnessa i zdravog života.

Napišite svoj utisak vezano za članak

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.