Čak i ako znate kako pravilno izvesti određene vježbe (dobro ste istražili i naučili pravilno izvoditi), efikasnost treninga će i dalje ovisiti o jednom bitnom faktoru, OPTEREĆENJE S KOJIM RADITE. Trenirati bez trenera i lako možete zabrljati taj dio. Ili ćete odraditi veoma teško i riskirati ozljedu – ili skroz lagano i ne potići nikakav rezultat.

Većina osoba spada u drugu kategoriju. Zato ovo jednostavno pravilo je veoma važno ako želite odraditi efikasan trening. Odaberite težinu za svoju vježbu, onda odradite jedan set od 20 ponavljanja. Ako uspijete uraditi 20 ponavljanja bez pauze, trebate povećati težinu.

8-myths-women-s-fitness-stop-believing-right

Uradite to uvijek kada želite probati neku novu vježbu. Ovo je efikasno zato što prvi put izvodite vježbu i možete tačno procijeniti svoju snagu. Kada ste uradili 20 ponavljanja, možete dalje procijeniti koja težina će vam biti odgovarajuća da uradite 10-12 ponavljanja. Postepeno povećavanje težine i uvijek imajući u vidu koja ponavljanja ‘morate’ ostvariti je mentalno dinamično i dobro za tijelo.

Kada ste odabrali odgovarajuću težinu, zadnja 2 ponavljanja bi trebala biti teška. Znači ako trebate uraditi 10 ponavljanja, prvih 6. trebalo bi biti jednostavno, 7-8 već malo teže i 9-10 teško. Ako ovako radite, budite sigurni da ste odabrali ispravnu težinu za vas; svih 10 ponavljanja ne bi nikako trebalo da bude skroz lagano jer time uskraćujete sebi potencijalne rezultate.


  • Sanjin Imanić je diplomirani kineziolog (profesor sporta). Također Sanjin je certificirani personalni trener i savjetnik za ishranu. 2017. godine dobiva status Advanced Health and Exercise Specialist od European Health and Fitness Association, koje je ujedno i član (europeactive.eu). Bio je izlagač na par seminara u vezi sporta, fitnessa i zdravog života.

Napišite svoj utisak vezano za članak

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.