ŠEĆER I PROTEIN, DA LI IDU ZAJEDNO?

Industrija pića potroši 3.2 milijarde dolara na marketing sokova i zaslađenih pića svake godine. Da li je onda čudno da sokove možemo naći u skoro svakom domu u državi? Sa preko 240 kalorija i 15-17 čajnih kašikica šećera u jednoj čaši soka; zaista nije čudno vidjeti da ljudi na ulicama postaju sve deblji i deblji.

Za one koji pokušavaju jesti zdravo; sokovi i zaslađena pića su prva stvar koju moraju izbaciti sa svoga menija.

Kako god, nekad je lijepo popiti nešto slatko uz naše jelo. Par gutljaja ne može toliko naškoditi??

Nova studija sa USDA-Agricultural Research Grand Forks, Human Nutrition Research Center ima jasan odgovor: DEFINITIVNO MOŽE.

Šećerna pića smanjuju oksidaciju masti nakon samo jednog obroka za otprilike 8%. To znači da vaše tijelo se mora više truditi da bi rastavljalo masne ćelije (unutar tijela i one koje pojedemo). Konačno, to dovodi do povećanja procenta masti  u našem tijelu i smanjenja potrošnje energije.

Ali kada kombinujete šećer sa visoko proteinskim obrokom, tada stvari baš postanu loše. Šećer uz proteinski obrok smanjuje topljenje masti za 15-30%, nekad čak i više i efekat ne prestaje tu.

055a4dbd-d5d1-4130-9353-d2b660e0f918image85

Ne samo da šećerna pića smanjuju oksidaciju masti, ona mogu imati negativan uticaj na vaš metabolizam. Količina energije koja se unese kroz sok, uz sve dodatne kalorije koje su konzumirane taj dan, dovode do dodatnog spremanja masti u tijelu. Također povećava se želja za slanijom hranom poslije slatkog obroka, čak do 4 sata poslije, što dalje vodi da jedete snack u loše vrijeme uz još lošiju hranu.

Istraživanje je pokazalo da sokovi i zaslađena pića uz obrok imaju efekat na obe strane energetskog balansa. S strane unosa, dodatna energija od pića nije dobrinjela da osobe budu site. S strane potrošnje, dodatne kalorije nisu potrošene i oksidacija masti se smanjila. Slatka pića su najveći uzrok debljanja i rasta pretilosti svjetske populacije.

Ako želite napraviti promjene u svom životu, a pijete i dalje sokove, prvi korak je izbaciti sokove. Samo to će napraviti znatan korak ka daljnem putu prema zdravoj ishrani.


  • Sanjin Imanić je diplomirani kineziolog (profesor sporta). Također Sanjin je certificirani personalni trener i savjetnik za ishranu. 2017. godine dobiva status Advanced Health and Exercise Specialist od European Health and Fitness Association, koje je ujedno i član (europeactive.eu). Bio je izlagač na par seminara u vezi sporta, fitnessa i zdravog života.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s