Stigli su vrući ljetni dani i svi tražimo neko osvježenje koje će nas ohladiti. Jedno od najboljih i najzdravijih je sigurno lubenica. Razna istraživanja su dokazala koristi lubenice za naše zdravlje, što nam treba dati još razloga da češće jedemo lubenicu.

  • LUBENICA POMAŽE DA SMRŠATE

Lubenica je 90% voda, odlično je sredstvo za hidrataciju i ujedno hrana sa vrlo malo kalorija. Na 100g, lubenica ima samo 30kcal sa mnogo vitamina, minerala i vlakana koji će sigurno dobro doći vašem tijelu.

  • LUBENICA POPRAVLJA VAŠE TIJELO POSLIJE TRENINGA

L-citruline je amino kiselina koja se prirodno nalazi u lubenici. Nedavno istraživanje (American Chemical Study 2013), je pokazalo da amino kiseline u lubenici pomažu oporavku mišića od bolova i upala.

arbuz2

  • LUBENICA VAS DRŽI HIDRIRANIM

Lubenica je prirodno bogata elektrolitima, posebno kalijem, koji je esencijalan za živčani sistem i mišićnu funkciju; i koji vrši funkciju konverzije šečera (glukoze) u glikogen.

  • LUBENICA ŠTITI VAŠE SRCE

L-citruline nije samo dobar za oporavak mišića od bolova i upala. Slična studija je pokazala da L-citruline iz lubenice smanjuje krvni pritisak i poboljšava funkciju arterija, što čini lubenicu odličnim alatom protiv hipertenzije.

  • LUBENICA JE BOGATA ANTIOKSIDANSIMA

Antioksidansi su kemikalije koje preventiraju (ili usporavaju) oštećene ćelije od slobodnih radikala. Likopen (lycopene) je odličan borac protiv srčanih oboljenja i igra važnu ulogu u smanjivanju holesterola, koji također daje lubenici rozkastu boju. Lubenica sadrži najveći broj likopena u usporedbi sa ostalim voćem.

  • LUBENICA JE ODLIČNA ZA KOŽU

Lubenica je odličan izvor vitamina A. Vitamin A je potreban za proizvodnju prirodnih podmazivača u tijelu, nutrijenata koji pomaže da kosa i koža budu hidratizirani. Vitamin A je neophodan za rast svih tkiva unutar kose i kože, i igra veliku ulogu u zdravlju očiju.

  • LUBENICA POMAŽE REDOVITOJ STOLICI

Zahvaljujući velikoj količini vode i vlakna, lubenica je izvrsna za redovnu stolicu i pomaže u regulaciji i pravilnom radu crijevnog i digestivnog trakta.


  • Sanjin Imanić je diplomirani kineziolog (profesor sporta). Također Sanjin je certificirani personalni trener i savjetnik za ishranu. Posjeduje dugogodišnje iskustvo u sportu i radu s ljudima. 2017. godine dobiva status Advanced Health and Exercise Specialist od krovne europske fitness organizacije European Register of Exercise Professionals (ereps.eu, europeactive.eu). Bio je izlagač na par seminara u vezi sporta, fitnessa i zdravog života.

Napišite svoj utisak vezano za članak

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.