ZAŠTO TREBATE JESTI LUBENICU?

Stigli su vrući ljetni dani i svi tražimo neko osvježenje koje će nas ohladiti. Jedno od najboljih i najzdravijih je sigurno lubenica. Razna istraživanja su dokazala koristi lubenice za naše zdravlje, što nam treba dati još razloga zašto bi trebali češće jesti lubenicu u ovim vrućim ljetnim danima.

  • LUBENICA POMAŽE DA SMRŠATE

Lubenica je 90% voda, što čini odlično sredstvo za hidrataciju i ujedno hranu sa vrlo malo kalorija. Na 100g, lubenica ima samo 30kcal sa mnogo vitamina, minerala i vlakana koji će sigurno dobro doći vašem tijelu.

  • LUBENICA POPRAVLJA VAŠE TIJELO POSLIJE TRENINGA

L-citruline je amino kiselina koja se prirodno nalazi u lubenici. Nedavno istraživanje (American Chemical Study 2013), je pokazalo da amino kiseline u lubenici pomažu oporavku mišića od bolova i upala.arbuz2

  • LUBENICA VAS DRŽI HIDRIRANIM

Lubenica je prirodno bogata elektrolitima, posebno kalijem, koji je esencijalan za živčani sistem i mišićnu funkciju, i koji vrši funkciju konverzije šečera (glukoze) u glikogen.

  • LUBENICA ŠTITI VAŠE SRCE

L-citruline nije samo dobar za oporavak mišića od bolova i upala. Slična studija je pokazala da L-citruline iz lubenice smanjuje krvni pritisak i poboljšava funkciju arterija, što čini lubenicu odličnim alatom protiv hipertenzije.

  • LUBENICA JE BOGATA ANTIOKSIDANSIMA

Antioksidansi su kemikalije koje preventiraju (ili usporavaju) oštećene ćelije od slobodnih radikala. Likopen (lycopene) je odličan borac protiv srčanih oboljenja i igra važnu ulogu u smanjivanju holesterola, koji također daje lubenici rozckastu boju. Lubenica sadrži najveći broj likopena u usporedbi sa ostalim voćem.

  • LUBENICA JE ODLIČNA ZA KOŽU

Lubenica je odličan izvor vitamina A. Vitamin A je potreban za proizvodnju prirodnih podmazivača u tijelu, nutrijenata koji pomaže da kosa i koža budu hidratizirani. Vitamin A je neophodan za rast svih tkiva unutar kose i kože, i igra veliku ulogu u zdravlju očiju.

  • LUBENICA POMAŽE REDOVITOJ STOLICI

Zahvaljujući velikoj količini vode i vlakna, lubenica je izvrsna za redovnu stolicu i pomaže u regulaciji i pravilnom radu crijevnog i digestivnog trakta.


  • Sanjin Imanić, dipl. kineziolog, napredni specijalist za zdravlje i vježbanje, savjetnik za ishranu, personalni i kondicioni trener

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s