9 SAVJETA ZA ZDRAVIJE PUTOVANJE

Bez obzira da li ste obični rekreativac ili pravi fitness junkie, nudim vam 9 savjeta kako održati zdravi lifestyle dok putujete.

  1. BILO KOJA VJEŽBA JE BOLJA NEGO NIKAKVA VJEŽBA

Nemojte odustati od vježbanja na putu ako mislite da ne možete odraditi svoj standardni trening. Malo istezanja, vježbe sa svojim tijelom (sklekovi, čučnjevi, plank…), 10min cardio su nešto što možete uraditi.

  1. PAZITE NA ISHRANU

Samo zato što putujete ne znači da morate odbaciti svoj plan ishrane. Planirajte i pravite si obroke kao što to radite kada ste kući. Time ćete jesti kvalitetnije i uštediti novac. Također birajte zdravu hranu kada idete u restorane.

  1. OSTANITE HIDRIRANI

Posebno je važno da pijete dosta vode na putovanju. Nosite bocu vode sa sobom gdje god da se krećete. Iskoristite isto svaku priliku da se umijete i osvježite.

  1. SPRINTAJTE

Ako ne znate šta ćete uraditi na odmoru, sprintajte. Nedavno sam napisao članak o tome koliko je sprint izvrstan. Možete pročitati ovdje.

  1. PONESITE SVOJU OPREMU

Nikad ne znate kada možete naletiti na neki fitness centar. Ako ne centar, onda uvijek možete odlučiti trčati ili još bolje plivati.

  1. ISKORISTITE HOTELSKI FITNESS

Možda nema sve na što ste inače navikli kada trenirate, ali zato možete improvizovati i odraditi dobar trening. Ako ništa trčite 10-15min i dobro se istegnite.

  1. ISKORISTITE PAUZE

Iskoristite pauze u vožnji autom ili autobusom. Svako stajanje na pauzu uradite 10-20 čučnjeva ili ako želite naprednije, uradite 10 sklekova.

  1. PLIVAJTE

Ako ne plivate često, iskoristite priliku da plivate na moru ili u bazenu. Plivanje ne troši zglobove i aktivira mišiće cijelog tijela bez obzira kojim stilom plivate.

  1. SPAVAJTE DOVOLJNO

San je uvijek bitno napomenuti jer ništa ne može zamijeniti san. Iako ste na odmoru i odmarate od svakodnevnice, pazite da imate dovoljno sati sna.


  • Sanjin Imanić, dipl. kineziolog, napredni specijalist za zdravlje i vježbanje, savjetnik za ishranu, personalni i kondicioni trener

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s