Koja vježba se zove kraljem svih vježbi?

Ako ste pomislili čučanj, onda ste upravu. Čučanj je više od samo vježbe, čučanj je dio života. Postoje životne lekcije koje naučite kada ste pod šipkom, koje nećete moći naučiti od drugih vježbi. Kada radite čučanj i spuštate se prema dole, stavljate sebe u opasnost, ali prkosite joj svaki put i ustajete opet gore. Ova stalna borba između vas i gravitacije – NIKAD NE PRESTAJE.

Vjerovatno najbolja stvar kod čučnja je što postoji uvijek mjesta za napredak. Naravno da bi napredak bio, morate si postavljati uvijek nove izazove.

Niste sigurni trebate li raditi čučanj? Trebaju vam razlozi? Dajem vam 15 razloga zašto raditi čučanj.

 1. RAZVIJATE KAMENE GLUTEUSE

Čučnjevi grade gluteus maximus. To je najveći mišić u tijelu i od njega ovisi velika proizvodnja snage. Gluteus medium i minimus također jačaju od čučnja, što pomaže jakosti i stabilnosti donjeg dijela tijela.

 1. JAČATE KVADRICEPS

Kvadriceps je mišić koji se sastavljen od 4 glavna dijela: vastus medialis, vastus lateralis, vastus indermedius i rector femoris. Ovi mišići pomažu u ekstenziji noge i štite koljeno od nestabilnosti. Također kvadriceps, koji će čučanj ojačati i poboljšati, igra veliku ulogu u prvim koracima razvijanja brzine.

 1. JAČATE ZADNJE LOŽE (HAMSTRINGS)

Zadnja loža je sastavljena od 3 mišića: semitendinosus, semimembranosus i biceps femoris. Lože su uključene u fleksiji i savijanju noge i rade kao prirodne kočnice kada hodamo ili trčimo. Također, lože igraju veliku ulogu u skakanju i sprintanju.

 1. GRADITE I JAČATE LISTOVE

Naši listovi su sastavljeni od gastrocnemiusa i soleusa. Ovi mišići nam pomažu da se krećemo brže, poboljšavaju stabilnost zgloba i daju potporu donjem dijelu tijela. Jači listovi pojačavaju skočne zglobove i poboljšavaju našu sposobnost da generišemo i apsorbujemo snagu kroz tlo kada skačemo, trčimo ili podižemo nešto.

 1. POVEĆAVATE ODRAZ

Čučnjevi poboljšavaju sposobnosti skoka. Kako? Pošto jačamo donje ekstremitete, povećavamo ispoljavanje snage (jači mišić + brži mišić = veće ispoljavanje snage)

P = F x v

 1. JAČATE TRUP

Samo pomislite da kada radite čučanj, čuvate teg na leđima, spuštate se dole i podižete, a trup mora raditi cijelo vrijeme da bi bio uspravan i stabilan.

 1. POBOLJŠAVATE SAMOPOUZDANJE

Kada svaki put savladavate veće opterećenje, stvarate samopouzdanje da možete ostvariti nešto. Dalje se ovo prenosi na ostale sfere života.

 1. JAČATE KARAKTER I DISCIPLINU

Čučanj je dosta zahtjevan na tijelo. Kada radite čučanj, to je ne samo zahtjevno na tijelo, zahtjevno je i na um. Sposobnost da gurate kroz umor jača vaš um.

 1. POBOLJŠAVATE MOBILNOST

Čučanj poboljšava mobilnost. Kada radimo sa dobrom formom, poboljšavamo sposobnost da se efikasno krećemo kroz pozicije u kojima inače ne bi mogli biti.

 1. UBRZAVATE TOPLJENJE MASTI

Što više mišića imamo, više kalorija trošimo dnevno. Pošto čučanj jača velike mišićne skupine odjednom i zahtijeva hrpu energije da to uradi; radeći čučanj, mi povećavamo potrošnju kalorija. Kada dođemo kući, tijelo će raditi naporno da se popravi nakon treninga, što će dovesti do dodatne potrošnje energije.

 1. SPREČAVATE POVREDE

Većina povreda nastaje zbog disbalansa i slabosti tijela. Čučanj pomaže u već slabijim dijelovima kao slabije lože i kuk. Također čučanj se može koristiti kao odlična dijagnoza tijela. (Da li možete čučnuti skroz duboko na puna stopala?!)

 1. JAČATE ZGLOBOVE

Naši zglobovi funkcioniraju najbolje kada se stalno koriste i jačaju postepeno. Kada stalno radimo čučanj, mi jačamo naše mišiće, kosti, tetive i ligamente koji čine zglobove našeg tijela. Čučanj sa pravilnom tehnikom jača vaše zglobove.

 1. POBOLJŠAVATE BRZINU

Sprint i produkcija snage idu po ruku. Bez snažne ekstenzije nogu i kuka, brzina sprinta je nemoguća. Jače noge pomažu tijelu da jače udaraju u zemlju (zadnje lože) i krećemo se naprijed.

 1. POBOLJŠAVATE PROIZVODNJU HORMONA

Čučanj poboljšava proizvodnju prirodnih hormona u tijelu (testosteron i hormon rasta). Veliki stres poput čučnja dovodi da tijelo luči ove hormone u većoj mjeri.

 1. POBOLJŠAVATE DRŽANJE TIJELA

Kada jačamo trup i donje ektremitete, mi popravljamo držanje tijela. Držanje tijela zavisi od prednjih i zadnji mišića gornjeg dijela tijela, koji rade u cjelini kada je tijelo zdravo. Kada izvodimo čučanj sa pravilnom formom, naš kuk se popravlja od silnog sjedenja cijeli dan. Također da napomenem da su istezanje i vježbe mobilnosti dosta bitne za držanje tijela, ne samo čučanj.

Kad sve ovo saberem, čučanj je stvarno više od obične vježbe, to je put ka jačem i zdravijem tijelu. Ne samo da jača skoro sve mišiće tijela, nego utiče na hormone tijela i gradi jači um. Ako dosad niste radili čučanj, ustanite odmah i uradite 10 ponavljanja, a onda počnite planirati kada ćete krenuti redovno trenirati.


 • Sanjin Imanić je diplomirani kineziolog (profesor sporta). Također Sanjin je certificirani personalni trener i savjetnik za ishranu. Posjeduje dugogodišnje iskustvo u sportu i radu s ljudima. 2017. godine dobiva status Advanced Health and Exercise Specialist od krovne europske fitness organizacije European Register of Exercise Professionals (ereps.eu, europeactive.eu). Bio je izlagač na par seminara u vezi sporta, fitnessa i zdravog života.

One comment on “15 SNAŽNIH ČINJENICA O ČUČNJU

Napišite svoj utisak vezano za članak

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.