KAKO SE RIJEŠITI DOSADNIH MASNIH NASLAGA?

Vrlo često kada pitam klijente koji je njihov cilj, desit će se da pokažu na dio svoga tijela koji žele da smrša. To je uvijek stomak, love handles (naslage sa strane), ruke (kod žena) i butine. Od toga posebno je problematičan stomak i love handles, taj dosadni dio masnih naslaga koji se uvijek sporo skida.

Kako onda ubrzati proces skidanja tog dosadnog dijela masnih naslaga?

Iako ne možemo birati kako će tijelo mršati, možemo se potruditi da na najbolji način ubrzamo taj proces. Kada bi mogli birati, onda bi radili samo trbušnjake ili plank i stomak bi nestao za sedam dana. Nažalost to nije tako.

  • RADITE VJEŽBE KOJE AKTIVIRAJU VIŠE MIŠIĆA ODJEDNOM

Višezglobne/višemišićne vježbe su vaša najbolja opcija kako se brže riješiti dosadnih masnih naslaga. Kada više mišića radi odjednom u jednoj vježbi; prvo štedite vrijeme jer ne morate raditi milion izolacionih vježbi; drugo stvara se nevjerovatan efekat koji će potaknuti tijelo da topi mast u idućih 72h. To znači kada završite trening i odete kući, vaše tijelo prži mast.

Koje su to vježbe?

Čučnjevi, bench press, iskoraci, mrtvo dizanje, veslanje, zgibovi, sklekovi, propadanja, potisci iznad glave…

  • RADITE CARDIO

Iako je trening snage bitniji za mršanje nego cardio, to ne znači da trebamo zaboraviti na cardio. Cardio je jako bitan zbog metaboličkog efekta koji stvara u kombinaciji sa dizanjem tegova. Sigurno će dosta vas koji čitate ovo biti iz skupine koja samo radi cardio i rijetko koristi tegove. Sam cardio vam neće donijeti željeni efekat. Radite cardio poslije tegova, ili čak prije i poslije ako želite brži efekat. Možete to sve kombinirati u varijanti kružnog treninga.

Zapamtite konstantnost je ključ. Odlučite da radite stalno ove vježbe i primjetit ćete razliku na sebi ili će neko drugi primjetiti, pa će vam reći kako ste smršali.


  • Sanjin Imanić, dipl. kineziolog, napredni specijalist za zdravlje i vježbanje, savjetnik za ishranu, personalni i kondicioni trener

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s