TRIK ZA RAVAN STOMAK

Da me pitate da odaberem jednu vježbu za cijeli život, sigurno prvo što bih rekao jeste SPRINT. Ljepota je u tome što možete sprintati bilo gdje, samo vam je potrebna volja da se pokrenete.

Sprint (trčanje maksimalnim intenzitetom) je najbolji cardio koji možete raditi. Postoje razni programi za razvijanje stomačnih mišića, ali malo njih će vam dati iste rezultate, snagu, brzinu i izgled kakve možete imati sa sprintanjem.

Zato ako želite brže rezultate, preskočite jogging, trake, biciklo, steppere, trbušnjake i izađite na svjež zrak, pronađite neku stazu, dio ceste (atletska staza je idealna) i sprintajte.

KAKO SPRINTANJE RAZVIJA TRBUŠNE MIŠIĆE?

Obratite pažnju na ovu činjenicu: dok trčite 100m, vi uradite 50-60 trbušnjaka. I tako 3-4 puta. Što ste brži više trbušnjaka napravite. Vrhunski sprinter pređe stazu u 44-47 koraka, a prosječna osoba tu istu stazu u 57-60 koraka. Ta konstantna tenzija i rad trbušnih mišića i mišića nogu je jednostavno nezamjenjiva. Pogledajte trbušnjake olimpijskih sprintera; nikad ne rade vježbe za trbušnjake, a imaju odlično razvijene trbušne mišiće. Pored toga, sprint će vam izgraditi i ojačati noge!

KAKO SPRINT TOPI MAST?

Sprintanje radi 2 stvari za stomak i mast. Prvo, visoko intenzivan rad sprintanja drastično ubrzava metabolizam i drugo, to ne prestaje. Drugim riječima, kalorije se nastavljaju pržiti još dugo nakon što završite sprint. Mast je dodatni sloj koji svi mrze jer sakriva mišiće. Sprintanje prži tu mast dok u isto vrijeme gradi mišiće. Ne možete tražiti bolje.

Za najbolje rezultate, kombinirajte sprintanje sa treningom snage i nećete vjerovati kakve rezultate možete postići. Naravno ako ste uporni da izdržite.

SAVJETI ZA SPRINTANJE

  • Dobro se zagrijete, sprintante 100m 4-5puta, istegnete se i idite kući, to je sva magija. U pauzama između trčanja možete odmarati u mjestu ili lagano prošetati nazad na startno mjesto.
  • Ako nikad prije niste sprintali, krenite postepeno par treninga da se tijelo navikne. Tek nakon 2-3 treninga krenite trčati maksimalno.
  • Ljepota sprinta je u tome što je 100% truda kod svakoga drugačije. Nekome ko je skroz van forme, 100% će značiti malo brži hod, a nekome u boljoj formi maksimalni trk. Bitno je da uvijek idete maksimalno i to će se poboljšavati s vremenom.
  • Pazite na ishranu. Iako sprint stvara odličan efekat, nećete imati 100% koristi ako vam je ishrana puna sokova, slatkiša i hljeba. Dotjerajte ishranu za najbolje rezultate. Za više o ishrani.
  • Pronađite udobnu obuću koja vam neće stvarati žuljeve, jer uz maksimalno trčanje ćete htjeti imati udobne patike za najefikasnije trčanje.

Odgovor na pitanje koji je to TRIK za ravan stomak; to je SPRINT, SPRINT I SPRINT.


  • Sanjin Imanić je diplomirani kineziolog (profesor sporta). Također Sanjin je certificirani personalni trener i savjetnik za ishranu. 2017. godine dobiva status Advanced Health and Exercise Specialist od European Health and Fitness Association, koje je ujedno i član (europeactive.eu). Bio je izlagač na par seminara u vezi sporta, fitnessa i zdravog života.

One thought on “TRIK ZA RAVAN STOMAK

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s