Kada pomislite na izgradnju mišića vjerovatno vam prvo padne na pamet protein. Sigurno vam neće prvo pasti na pamet da jedete više masti?

Ako do sada niste unosili dovoljno masti, pravo je vrijeme da počnete.

ZAŠTO SU MASTI VAŽNE?

Prvo, važno je odbaciti mišljenje da su sve masti loše. Da, postoje neke masti (trans-masti, kojih ima veoma malo u prirodi i većinom se dobivaju preradom hrane), ali ne treba odbaciti sve masti kao loše za zdravlje i krive za debljanje. Drugo, masti ne debljaju. Sam naziv MAST se često povezavuje sa potkožnim masnim tkivom i onda radi loša logika -od masti se dobiva mast-. To nije tako. Masti bi se trebalo zvati LIPIDI (hemijski naziv), onda ne bi niko povezivao masti sa debljanjem.

Masti su super gorivo

Ovo će možda zvučati drugačije, ali masti su preferirani izvor energije za tijelo. Mast je efikasnije gorivo jer nosi više kalorija po gramu i koristi drugačije metaboličke substance zvane ketoni. Ketoni (tijela nastala razgradnjom masti) su odličan izvor energije, bez padanja energije koje se dešava zbog unosa šečera.

Svi jednako trebaju unositi veći broj masti svaki dan. Uz to, osobe koje nisu aktivne trebaju unositi veoma mali broj ugljikohidrata, za razliku od osoba koje su svakodnevno aktivne.

Masti sintetiziraju testosteron

Masti čine holesterol, koji dalje promoviše sintezu testosterona zajedno sa drugim hormonima. Ograničavanje unosa masti ograničava produkciju testosterona.

Postoji dosta koristi od masti ali ove 2 su jedne od glavnih.

Dajte mastima šansu

Postoji širok spektar masti da birate. Masti su uvijek spojene uz proteine, tako da kada jedete masti imate i dovoljan unosa proteina. Jedite više masti poput kikirikija, jaja (sa žumancima), punomasnih mliječnih proizvoda i vidjeti ćete razliku u svom nivou energije, a i u svom raspoloženju.

Više o mlijeku u članku ZAŠTO JE MLIJEKO NAJBOLE PIĆE POSLIJE TRENINGA.


  • Sanjin Imanić, dipl. kineziolog, napredni specijalist za zdravlje i vježbanje, savjetnik za ishranu, personalni i kondicioni trener

Napišite svoj utisak vezano za članak

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.