KAKO SE NAJBRŽE SPREMITI ZA LJETO?

Dolazi opet najljepše doba godine, LJETO! Svatko želi da je u što boljoj formi kada dođe LJETO. Već postepeno fitness centri postaju krcati članovima koji žele istopiti mast i dobiti koji kilogram mišića da budu spremni za ljeto.

Da li vas zanima kako na najbrži način postići zavidnu formu za ljeto?

Ako je odgovor na ovo potvrdan, onda je ovaj članak za vas.

Prvo i prvo: ISHRANA!!!

Vjerovali ili ne, ishrana je 70% posto uspjeha. Da bi što prije postigli željenu formu morate popraviti ishranu. Kako popraviti ishranu:

 • JEDITE ŠTO VIŠE PROTEINA (različite vrsta mesa, tunjevina, riba, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi, orašasti plodovi poput kikirikija, badema, oraha…)
 • JEDITE ŠTO VIŠE MASTI (jaja, mlijeko i mliječni prozvodi, tunjevina, riba, orašasti plodovi). Po ovim namirnicama vidite da masti i proteini imaju istih namirnica, a to je zato što su masti i proteini uvijek zajedno (primjer jaje: bjelance je protein, žumance je mast)
 • JEDITE MANJE UGLJIKOHIDRATA. Šečer izbacite skroz, ne samo šečer uz kafu, nego izbaciti sve sokove, čokolade, kolače, općenito slatkiše. Jedite u malim količinama pastu, rižu, grašak i hljeb. Ovo su kompleksni ugljikohidrati, koji će vam dati energiju. Nemojte nikada skroz izbacivati ugljikohidrate iz ishrane!
 • JEDITE ŠTO VIŠE POVRĆA. Vlakna u povrću će vas držati sitim i ublažit će vašu glad, a antioksidansi će pomoći vašem zdravlju.
 • PIJTE PUNO VODE (2-3 litra dnevno)
 • JEDITE NAJVEĆI OBROK ZA DORUČAK

Drugo: VJEŽBANJE!!!

Sada, sa dobrom fondacijom ishrane, vaš trud u vježbanju će imati još bolji efekat.

 • Najbolje vježbe koje trebate raditi da postignete tu željenu formu su: čučanj (squat), mrtvo dizanje (deadlift), potisak iznad glave (overhead press), plank. Možete i ubaciti neke druge vježbe koje želite kao dodatak (nemojte previše dodavati), ali ove 4 moraju biti baza svakog vašeg treninga.
 • Uvijek radite trening cijelog tijela 3-4 puta sedmično (fullbody training) sa ove 4 vježbe.
 • Radite vježbe 3-4 serije sa 10-12 ponavljanja sa odličnom formom.
 • Ostavite ego na vratima i nemojte raditi sa preteškim težinama. Savjet za žene, nemojte koristi prelagane tegove.
 • Trening neka vam traje između 45minuta i maksimalno sat vremena.
 • Na kraju svakog treninga OBAVEZNO odradite neku vrstu kardia. To može biti trčanje, marinci, preskakanje štrika, razni skokovi i drugo.

Treće: SAN!!!

Nakon ishrane i vježbanja dolazi SAN koji će omogućiti oporavak tijelu da bi mogli funkcionisati bez problema tokom dana i za vrijeme vježbanja. Uvijek gledajte da spavate između 7-9 sati. Ako ne stignete u noći, probajte da u toku dana nadoknadite koji sat.

Za još lakši i brži način kako se spremiti za ljeto, prijavite se za personalni trening uz posebnu ljetnu ponudu.


 • Sanjin Imanić, dipl. kineziolog, napredni specijalist za zdravlje i vježbanje, savjetnik za ishranu, personalni i kondicioni trener

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s