Dolazi opet najljepše doba godine, LJETO; kada svatko želi da je u što boljoj formi. Već postepeno fitness centri postaju krcati članovima koji žele istopiti mast i dobiti koji kilogram mišića da budu spremni za ljeto.

Da li vas zanima kako na najbrži način postići zavidnu formu za ljeto?

Ako je odgovor na ovo potvrdan, onda je ovaj članak za vas.

Prvo i glavno: ISHRANA!!!

Ishrana je 70% posto uspjeha. Da bi što prije postigli željenu formu morate popraviti ishranu. Kako popraviti ishranu:

 • JEDITE ŠTO VIŠE PROTEINA (različite vrsta mesa, tunjevina, riba, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi, orašasti plodovi poput kikirikija, badema, oraha…)
 • JEDITE ŠTO VIŠE MASTI (jaja, mlijeko i mliječni prozvodi, tunjevina, riba, orašasti plodovi). Po ovim namirnicama vidite da masti i proteini imaju istih namirnica, a to je zato što su masti i proteini uvijek zajedno.
 • JEDITE MANJE UGLJIKOHIDRATA. Šečer izbacite skroz, ne samo šečer uz kafu, nego izbaciti sve sokove, čokolade, kolače. Jedite u malim količinama integralnu pastu, integralnu rižu, grašak i integralni hljeb. Nemojte nikada skroz izbacivati ugljikohidrate iz ishrane!
 • JEDITE ŠTO VIŠE POVRĆA. Vlakna u povrću će vas držati sitim i ublažit će vašu glad, a antioksidansi će pomoći vašem zdravlju.
 • PIJTE PUNO VODE (2-3 litra dnevno)

Drugo: TRENING!!!

Sada, sa dobrom bazom ishrane, vaše vježbanje će imati još bolji efekat.

 • KORISTITE VJEŽBE KOJE AKTIVIRAJU VIŠE MIŠIĆA ODJEDNOM. Vježbe poput čučnja, planka, mrtvog dizanja, raznih potisaka su vaša najbolja opcija.
 • RADITE TRENING CIJELOG TIJELA. Nikako nemojte dijeliti treninge po dijelovima tijela. Ako želite što brži rezultat, uvijek trenirajte cijelo tijelo.
 • Savjet za žene: nemojte koristi prelagane tegove. Savjet za muškarce: nemojte koristiti težine koje ne možete kontrolisati.
 • Trajanje treninga trebalo bi biti između 45 minuta i 1 sat.
 • Na kraju svakog treninga OBAVEZNO odradite cardio.

Treće: SAN!!!

Nakon ishrane i treniranja dolazi SAN. San će omogućiti oporavak tijelu da možete funkcionisati bez problema tokom dana i za vrijeme treniranja.. Uvijek planirajte da spavate između 7-9 sati. Ako ne stignete u noći, probajte da u toku dana nadoknadite koji sat.


 • Sanjin Imanić je diplomirani kineziolog (profesor sporta). Također Sanjin je certificirani personalni trener i savjetnik za ishranu. Posjeduje dugogodišnje iskustvo u sportu i radu s ljudima. 2017. godine dobiva status Advanced Health and Exercise Specialist od krovne europske fitness organizacije European Register of Exercise Professionals (ereps.eu, europeactive.eu). Bio je izlagač na par seminara u vezi sporta, fitnessa i zdravog života.

Napišite svoj utisak vezano za članak

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.