Voćni sok se često smatra zdravim. To je razumljivo, zato što je prirodno i ima riječ voće.

Mnogi zaboravljaju da voćni sok je ipak samo sok i ima hrpu šećera. Voćni sok sadrži istu količinu sečera kao i neprirodni i gazirani sok. Male količine vitamina i antioksidansa ne mogu popraviti veliku količinu sečera koji sadrži.

VOĆNI SOK NIJE UVIJEK KAO ŠTO SE ČINI

Nažalost, kompanije koje proizvode hranu i pića nisu uvijek iskreni u vezi šta se nalazi u njihovim proizvodima. Voćni sok koji kupite nije baš kao što se čini, iako možda piše bez dodataka. Nakon što se voće iscijedi, sok se sprema u ogromnim kanisterima bez kisika i čuva se skoro do godinu dana prije nego što se pakuje. Glavni problem sa ovim jeste što nestane većina okusa, i proizvođači moraju dodavati umjetne dodatke kako bi se vratio prvobitni okus.

Čak i kada kupujete najkvalitetniji i najskuplji sok, on je još uvijek daleko od originalnog stanja. Ti sokovi su ustvari šečerna voda s okusom voća.

S druge strane, ako mislite da je domaći sok nešto bolji, to baš i nije tako. Iako je domaći sok prirodan i ne sadrži nikakve aditive, on je ipak šećer sa vitaminima, mineralima i antioksidansima. Kupovni sok je sečer bez svega toga.

Voćnom soku nedostaje dosta toga što voće čini zdravim. Sok od naranđe, sadrži vitamin C, neku količinu kalcija, vitamina B1, folnu kiselinu i tragove antioksidansa. Ali kalorijska vrijednost je bezvrijedna u usporedni sa cijelim voćem, u ovom slučaju s naranđom, drugim voćem i povrćem.

Glavni problem: voćni sok ne sadrži vlakana i ima jako puno šećera.

Primjer coca cola i prirodni sok od naranče.

Cola cola 100ml sadrži 205kcal od čega su 55g šečeri.

Prirodni sok od naranđe 100ml sadrži 255kcal od čega su 50g šečeri

Naranđa (cijelo voće) 100g sadrži 47kcal od čega 9g šečeri. Iako naranđa također ima šečer (voćni šečer-fruktoza), on zbog prisustva vlakana, time i zbog spore probave, ne podiže naglo nivo šečera u krvi.

Ovo je ružna istina oko voćnog soka. Razlika domaćeg soka i coca cole jeste u tome što u domaćem soku imate vitamina, a u coli nemate. Sve ostalo je isto, oba su puna šećera. Domaći sok jeste zdraviji, ali će vas i on udebljati.

Kada iscijedite neko voće, ono gubi svoja vlakna koja nećete naći u soku i ta fruktoza će vas sigurno udebljati. Danas je postao trend voćnih sokova i smoothija. Razni nutricionisti i treneri reklamiraju voćni sok kao zdravu alternativu, ali ako želite paziti na svoju kilažu, dobro razmislite. Zašto bi pravili sok od nekog voća kada možete pojesti cijelo voće. 2-3 voćke dnevno su savim dovoljne da unesete dovoljno vitamina za taj dan.

orange-clipart-orange-clipart-6-clipart-kids-pediaWatermelon-and-Hair-Growth

-na slikama vidite vlakna (bijele crtice) u voću koja usporavaju probavu i čine vas sitim-

Još jedna mana bilo kojeg soka jeste da je lako pretjerati. Kada počnete piti sok nema stajanja. Iako mala količina (jedna časa) neće znatno uticati na vaše tijelo, teško je zaustaviti se na jednoj čaši. Fruktoza se sprema u jetri, ne mišićima. Kada jedete cijelo voće, ono će se polako variti i postepeno spremiti u jetri. Pored toga, voće je zasitno i teško je pretjerati s voćem. Čak i jagode koje su veoma ukusne, probajte pojesti cijelu zdjelu, a cijela zdjela jagoda je 100g, što je jednako jednoj jabuci.

Mislite o soku kao brzom načinu da nabacite koju kilu masti jer jedna od najgorih stvari koju si možete uraditi jeste piti sok. Ako se odlučite popiti neki ukusni domaći sok, nemojte prelaziti jednu času.


  • Sanjin Imanić, dipl. kineziolog, napredni specijalist za zdravlje i vježbanje, savjetnik za ishranu, personalni i kondicioni trener

Napišite svoj utisak vezano za članak

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.