Treniranje u nedovoljno oporavljenom ili umornom stanju zna biti frustirajuće. Pokušavate da postavite novi rekord ali ne ide.

Kako to popraviti? Koji je najbolji način da se oporavite brže od treninga?

Ne postoji magično rješenje za instant oporavak, ali postoji par načina kako ubrzati oporavak.

Odmor ili aktivni odmor

Kvalitetan i dovoljan san daje vašem tijelu najbolji tretman koji može dobiti. Pored toga, aktivni odmor je lagani trening niskog intenziteta koji stimuliše krvotok da nosi štetne tvari iz mišića da bi smanjili mišićnu bol. Aktivni odmor može biti plivanje, jogging ili isti trening koji radite samo nižeg intenziteta.

Hladna kupka ili hladan tuš

Sigurno ste vidjeli na nekim videima kako sportaši nakon naporng treninga legnu u kadu punu leda i hladne vode. Isto tako, svi znamo da kad nas nešto boli, stavljamo hladnu oblogu na bolno područje. Zašto je to tako? Zato što led trenutno skuplja krvne sudove i smanjuje otok, a nakon što maknemo hladnu oblogu, krvotok krene raditi ubrzano i onda odnosi štetne tvari od povrijeđenog područja.

Hidracija

Dovoljan unos vode pomaže vašem tijelu da izbaci štetne tvari i smanji dehidraciju koja može povećati upalu ili zamor mišića. Dovoljan unos vode je 3-4 litra za muškarce i 2-3 litra za žene.

Nutricijski bogata ishrana

Unos nutricijski bogate hrane prije i poslije treninga donosi tijelu kvalitetno gorivo za rad i oporavak. Veliki unos proteina i masti, manji unos ugljikohidrata uz naravno voće i povrće.

Gelovi za oporavak

Danas u apotekama možete kupiti razne gelove za oporavak. Doprinose opuštanju mišića i možete ih koristiti za samo-masažu.

Masaža

Kvalitetna profesionalna masaža će znatno pomoći vam u oporavku. Najbolje bi bilo kod fizioterapeuta koji je educiran za miofascijalno opuštanje i neuromuskularnu terapiju.

POSTOJI LI NEKA SPECIFIČNA HRANA KOJA POMAŽE U OPORAVKU?

  • hrana bogata kalijem (banane, naranđe, lubenica, dinja, krompir)
  • visoko-proteinska hrana (meso, mlijeko, jaja, orašasti plodovi)
  • ananas
  • trešnje
  • riblja ulja

Postoji par načina za test pretreniranosti. Prvi je sigurno sam osjećaj konstantnog umora, nesanica, pad apetita, snage i motivacije. Test koji možete sami raditi jeste mjerenje srčanog pulsa. Svako jutro kada ustanete izmjerite puls i ako znatno odstupa par dana zaredom od normale (više od 55-70BPM) znači da ste pretrenirani i morate smanjiti intenzitet rada.


  • Sanjin Imanić je diplomirani kineziolog (profesor sporta). Također Sanjin je certificirani personalni trener i savjetnik za ishranu. Posjeduje dugogodišnje iskustvo u sportu i radu s ljudima.2017. godine dobiva status Advanced Health and Exercise Specialist od European Health and Fitness Association, koje je ujedno i član (europeactive.eu). Bio je izlagač na par seminara u vezi sporta, fitnessa i zdravog života.

Napišite svoj utisak vezano za članak

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.