Svi znamo da je trening s opterećenjem odličan za naše zdravlje. Povećava mišićnu snagu, izdržljivost, smanjuje potkožno masno tkivo, ubrzava metabolizam, poboljšava imunitet, balansira lučenje hormona i lista koristi ide dalje i dalje.

Istina je, da je trening s optrećenjem važniji nego kardiovaskularni trening (cardio). Ova izjava možda zvuči čudno ali je istinita. Možete popraviti kardiovaskularnu izdržljivost treningom snage, ali ne možete popraviti snagu radeći cardio (kardiovaskularnu izdržljivost).

Istraživanje je pokazalo da je trening s opterećenjem čudotvoran za srce. Tim istraživača sa Univerziteta British Columbia su otkrili da samo – JEDAN TRENING – sa opterećenjem je dovoljan da smanji rizik od razvijanja dijatebesa. Pošto prisustvo dijabetesa stvara ogroman rizik za razvijanje kardiovaskularnih bolesti (osobe s dijabetesom ima 4 puta veću sanšu za razvijanje kardiovaskularnih bolesti), važnost ove studije je jasna.

Istraživači su uradili experiment na 35 studenata i podijelili ih u 3 grupe: dijabetičari, vježbače bez dijabetesa i osobe koje ne vježbaju. Svi studenti su raditi isto; 20minutno zagrijavanje, zatim 7minutni visoko intenzivni intervalni trening s opterećenjem. Nakon 7minutnog treninga, istraživači su testirali studente da vide rezultate.

Otkrili su impresivne rezultate. Studenti su imali bolju funkciju krvih sudova nakon treninga, a najveći napredak je imala grupa dijabetičara. Poboljšanje rada krvnih sudova znači smanjen rizik od srčanog udara i općenito poboljšanje rada srca.

Studenti su također prošli i kroz trening kardiovaskularnih vježbi (pedalanje na stacionarnom biciklu). Ta vježba jeste donijela rezultat, ali nije ni približno onome što je napravio trening s opterećenjem. Ovo pokazuje da je trening s opterećenjem važniji od cardia.

Ako imate porodični problem dijabetesa, srčanih problema ili metaboličkih sindroma; u vašem je interesu da počnete biti aktivni ODMAH. Nemojte trošiti sate svake sedmice radeći samo cardio, umjesto toga, odradite trening s opterećenjem, a potom cardio. Kako je istraživanje pokazalo, samo par minuta intervalnog treninga s opterećenjem može dovesti do ogromnog povećanja zdravlja srca.

Bitno je da trening s opterećenjem bude prioritet, pa zatim cardio. Nemojte nikada raditi samo cardio. Trud koji potrošite na pravi trening neće nikada biti protraćen, samo će voditi do zdravijeg i sretnijeg života.


  • Sanjin Imanić je diplomirani kineziolog (profesor sporta). Također Sanjin je certificirani personalni trener i savjetnik za ishranu. Posjeduje dugogodišnje iskustvo u sportu i radu s ljudima.2017. godine dobiva status Advanced Health and Exercise Specialist od European Health and Fitness Association, koje je ujedno i član (europeactive.eu). Bio je izlagač na par seminara u vezi sporta, fitnessa i zdravog života.

Napišite svoj utisak vezano za članak

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.