ZAŠTO JE TRENING S OPTEREĆENJEM ODLIČAN ZA SRCE?

Svi znamo da je trening s opterećenjem odličan za naše zdravlje. Povećava mišićnu snagu, izdržljivost, smanjuje potkožno masno tkivo, ubrzava metabolizam, poboljšava imunitet, balansira lučenje hormona i lista koristi ide dalje i dalje.

Istina je, da je trening s optrećenjem važniji nego kardiovaskularni trening (cardio). Ova izjava možda zvuči čudno ali je istinita. Možete popraviti kardiovaskularnu izdržljivost treningom s opterećenjem, ali ne možete popraviti snagu radeći samo cardio.

Istraživanje je pokazalo da je trening s opterećenjem čudotvoran za srce. Tim istraživača sa Univerziteta British Columbia su otkrili da samo – JEDAN TRENING – sa opterećenjem je dovoljan da smanji rizik od razvijanja dijatebesa. Pošto prisustvo dijabetesa stvara ogroman rizik za razvijanje kardiovaskularnih bolesti (osobe s dijabetesom ima 4 puta veću sanšu za razvijanje kardiovaskularnih bolesti), važnost ove studije je jasna.

Istraživači su uradili experiment na 35 studenata i podijelili ih u 3 grupe: dijabetičari, vježbače bez dijabetesa i osobe koje ne vježbaju. Svi studenti su raditi isto; 20minutno zagrijavanje, zatim 7minutni visoko intenzivni intervalni trening s opterećenjem. Nakon 7minutnog treninga, istraživači su testirali studente da vide rezultate.

Otkrili su impresivne rezultate. Studenti su imali bolju funkciju krvih sudova nakon treninga, a najveći napredak je imala grupa dijabetičara. Poboljšanje rada krvnih sudova znači smanjen rizik od srčanog udara i općenito poboljšanje rada srca.

Studenti su također prošli i kroz trening kardiovaskularnih vježbi (pedalanje na stacionarnom biciklu). Ta vježba jeste donijela rezultat, ali nije ni približno onome što je napravio trening s opterećenjem. Ovo pokazuje da je trening s opterećenjem važniji od cardia.

Ako imate porodični problem dijabetesa, srčanih problema ili metaboličkih sindroma; u vašem je interesu da počnete biti aktivni ODMAH. Nemojte trošiti sate svake sedmice radeći samo cardio, umjesto toga, odradite trening s opterećenjem, a potom cardio. Kako je istraživanje pokazalo, samo par minuta intervalnog treninga s opterećenjem može dovesti do ogromnog povećanja zdravlja srca.

Bitno je da trening s opterećenjem bude prioritet, pa zatim cardio. Nemojte nikada raditi samo cardio. Trud koji potrošite na pravi trening neće nikada biti protraćen, samo će voditi do zdravijeg i sretnijeg života.


  • Sanjin Imanić, dipl. kineziolog, napredni specijalist za zdravlje i vježbanje, savjetnik za ishranu, personalni i kondicioni trener

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s