Preko 90% osoba koje izgube neželjenu kilažu, vrate tu kilažu u idućih 3 do 10 godina.

Ipak, unatoč ovoj lošoj statistici, stvari nisu skroz tako crne. Ako se kilogrami mogu izgubiti, onda mogu tako i ostati. Šta ova statistika pokazuje je veliku rupu u kulturi kako prilazimo zdravlju, fitnessu i mršavljenju.

‘’Koja dijeta čini čuda?’’

‘’Kako najbrže i najlakše istopiti mast?’’

‘’Koliko slatka mogu pojesti, ali da i dalje mršam?’’

sharma-obesity-no-dieting

JEDINA DOBRA ISHRANA JE ONA KOJU MOŽETE PRATITI IZ DANA U DAN.

Moramo pristupiti zdravlju i vježbanju kao kontinuiran process, ne kao nešto kratkotrajno. Bitna stvar koju morate shvatiti jeste da nema kraja. Ljepota je u putovanju. Kada krenete vježbati da bi postigli svoj cilj, šta ćete uraditi kada ga postignete? Odustati i vratiti se starom životnom stilu od hamburgera, pizza, čokolada i sokova? NE, nego ćete nastaviti dalje, uvijek si postavljajući nove ciljeve na vašem putovanju vježbanja.

Najveća greška u dijetama je što nisu održive dugoročno. Ako nemamo strpljenja da postepeno promijenimo stvari i želimo rezultate odmah; onda kada ih ne dobijemo, gubimo strpljenje i volju za daljnim trudom.

ZAŠTO ĆE VAŠA DIJETA PROPASTI?

Prvo nemojte nikada biti na dijeti. Zapitajte se, šta ćete kada skinete kilograme? (teoretski ćemo reći da ćete to uspjeti s dijetom). Opet se vratiti pizzama, pitama, sokovima i onda opet na dijetu kada vam bude potrebno i tako stalno u začarani krug.

Vi koji ste bili na dijetama sigurno ste osjetili yo yo efekat, kada nakon određenog perioda vratite sve kilograme, ako ne i više. Zašto je to tako? Zato što ta neka dijeta stvara samo privremeni efekat i nakon prestanka ćete vratiti svaki kilogram koji ste izgubili. Tradicionalne dijete ne rade zato što nisu praktične za dugotrajni životni stil, one su samo privremeno rješenje. (primjer. stati u vjenčanicu ili odijelo za 2 sedmice). Takva strategija će sigurno propasti. Što je gore, takve dijete usporavaju metabolizam. Tijelo prži kalorije kada trenirate i jedete. Kada iznenada prestanete jesti ili drastično smanjite unos hrane, tijelo ulazi u modus izgladnjivanja i sprema mast kao energiju dok usporava metabolizam. Vaše tijelo ne zna razliku da li vi želite izgubiti kilograme za ljeto ili da ste izgubljeni u šumi bez hrane i vode; samo zna da gubi kilograme i to mora spriječiti. Tijelo to radi usporavajući metabolizam da vas održi što duže na životu.

PROMIJENITE ŽIVOTNI STIL, NE DIJETU

Prvo riješite se isprika.

‘‘svi na poslu jedu slatko‘‘

‘’teško je jesti zdravo‘‘

‘‘ne mogu si pomoći‘‘

Drugo, nemojte odmah početi jesti manje. Prvo zamijenite manje zdravu hranu sa zdravom hranom. Ako ste za užinu znali pojesti čokoladu, zamijenite to sa jabukom ili nekom voćkom. Zamijenite obrok na pauzi, pa umjesto pomfrita i burgera, pojedite pileću salatu. Zapamtite, ovo je proces koji traje cijeli život.

Ako želite smršati ili udebljati se, ovisno o vašem cilju, morate biti konstantni svaki dan. Onda idući dan. Onda svaku sedmicu. Onda svaki mjesec i tako stalno.

Konstantnost i strpljenje su ključ uspjeha, inaće ćete biti stalno nezadovoljni i u začaranom krugu.


  • Sanjin Imanić je diplomirani kineziolog (profesor sporta). Također Sanjin je certificirani personalni trener i savjetnik za ishranu. Posjeduje dugogodišnje iskustvo u sportu i radu s ljudima. 2017. godine dobiva status Advanced Health and Exercise Specialist od European Health and Fitness Association, koje je ujedno i član (europeactive.eu). Bio je izlagač na par seminara u vezi sporta, fitnessa i zdravog života.

3 comments on “KOJA ISHRANA JE NAJBOLJA?

Napišite svoj utisak vezano za članak

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.