Od početka vremena, čovječanstvo je ovisilo o atletskim sposobnostima. Preživljavanje najjačih je posebno bilo važno kroz istoriju i razvoj čovječanstva.

Na početcima civilizacija, čovjek je koristio svoje tijelo kao alat za lov i preživljavanje. Danas, iako moderni čovjek nema potrebu da ide do fizičkih extrema da bi preživio, ipak koristi fitness da bi popravio svoje zdravlje i fizičke sposobnosti.

Od početka čovjeka kada su se fizičke sposobnosti koristile za lov i skupljanje pa do vremena velikih svjetskih sila (Egipat, Babilon, Medo-Perzija, Grčka, Rim…), kada se na vježbanje gledalo kao na način kako da velika imperija ostane velika sila kroz spremnost vojske.

Sve ove velike imperije su stavljale veliki akcenat na odličnu fizičku spremu i mentalnu snagu. Snaga, brzina, izdržljivost su bile broj 1 faktor kako da vladar ostane što duže na životu. Nije ni čudo što su većina njih propali kada se razvio extravagantni životni stil (alkoholizam i prejedanje).

Grčko carstvo do danas važi kao najspremnija imperija. Sam dokaz je da su Olimpijske igre krenule od Grčke. U Grčkoj, Spartanci su bili i danas jesu, ideal fizičke spremnosti. Zbog toga, Spartanska vojska je bila jedna od najsmrtonosnijih vojski koju je svijet poznavao.

92818945

S druge strane, Kineska i Indijska imperija je koristila vježbanje ne samo za vojne svrhe nego i za poboljšanje zdravlja. Njihovi politički i filozofski vođe, uključujući Konfucija, su podupirali ljude da učestvuju u vježbanju kako bi spriječili određene bolesti poput srčanih oboljenja i dijabetesa. Otkrili su da kroz yogu i borilačke vještine, ne samo da postaju u boljoj formi, nego su i zdraviji – što je bilo veliko otkriće u historiji čovječanstva. Prvi put, vježbanje je postalo lijek za mnoge bolesti.

Za vrijeme Renesanse, kada se desila intelektualna expanzija, tako se desila i expanzija filozofije fizičkog vježbanja. Mnogi intelektualci toga vremena, kao John Locke, Martin Luther, Richard Mulcaster i drugi, su držali balans između fizičke spremnosti i intelektualne moći.

Nakon Renesanse u Europi dolazi do prvog modernog pokreta u gimnastici. Kako su se nacije razvijale, tako su se razvili i mnogi gimnastički experti sa svojim programima.

Njemačka: Johann Guts Muths i Friedrich Jahn su vjerovali da kroz gimnastičke programe, Njemci će biti spremniji i otporniji na invazije neprijatelja.

Švedska: Per Henrik Ling je razvio gimnastički program za edukaciju, vojnu i medicinsku upotrebu.

Danska: Frank Nachtegall je donio svoje gimnastičke programe u školski sistem.

Engleska: Archibald Maclaren je raširio spoznaju o koristima vježbanja da bi razvio zdraviju i snažnjiju omladinu.

Amerika: koristeći najpopularnije metode treniranja iz Europe, Amerikanci su razvili svoj sistem vježbanja. Benjamin Fraklin je bio veliki pobornik održavanja dobrog zdravlja i fizičke spreme.

Industrijalizacija u Sjedinjenim Američkim Državama i Europi je bila početak sjedećeg životnog stila i porastao je broj umrlih od kardiovaskularnih oboljenja, kancera i dijabetesa tip 2. Ovo je bilo veoma važno kao dokaz da neaktivnost je u snažnoj vezi sa povećanjem raznih oboljenja.

Početkom 20. stoljeća, udobnost, sjedenje i zabava je dobila ogromnu važnost ispred vježbanja i dobrog zdravlja.

Moderni fitness pokreti, kakve poznajemo danas, su se razvili od takmičenja u vojsci između nacija za vrijeme Drugog Svjetskog Rata i hladnog rata. Ljudi koji su razvili nove fitness pokrete su bili vizionari poput Jack Lalanne, koji se smatra za oca Američkog Fitnessa. Predsjednici kao John F. Kennedy su snažno podržavali da baza dobrog i kvalitetnog života znači biti zdrav i fizički spreman. Na našim prostorima za vrijeme SFR Jugoslavije, sport i vježbanje je imalo veliku važnost. Razne sportske igre, kampovi, manifestacije i omladinske radne akcije su držale omladinu i odrasle aktivnim i u pokretu.

3fff1ae08cd88577dc24e362d008e898

Radeći ovaj posao personalnog trenara i pomagajući ljudima, sve više vidim važnost vježbanja. Prošlo je vrijeme kada se moglo birati da li trebam ili ne trebam vježbati. Samo pogledajte oko sebe, svoju obitelj i prijatelje, vidjećete da svako ima neki problem i potrebu za kretanjem. Kao što latinska izreka kaže HISTORIA EST MAGISTRA VITAE (historija je učiteljica života), tako ćemo svi uvidjeti da bez redovne fizičke aktivnosti nećemo moći živjeti dugoročno i bez bolesti.


  • Sanjin Imanić je diplomirani kineziolog (profesor sporta). Također Sanjin je certificirani personalni trener i savjetnik za ishranu. Posjeduje dugogodišnje iskustvo u sportu i radu s ljudima. 2017. godine dobiva status Advanced Health and Exercise Specialist od krovne europske fitness organizacije European Register of Exercise Professionals (ereps.eu, europeactive.eu). Bio je izlagač na par seminara u vezi sporta, fitnessa i zdravog života.

Napišite svoj utisak vezano za članak

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.