Kada pomislite šta ćete jesti kada želite graditi mišiće, voće možda nije prvo što vam pada na pamet. Ali voće je jednako važno kao i sva druga hrana. Kalij u voću pomaže u izgradnji mišića, ugljikohidrati štede vaše tijelo od korištenja proteina iz vaših mišića za potrebnu dozu, i antioksidansi štite vaše mišiće od oksidirajuće štete.

KALIJ GRADI MIŠIĆE

Kalij je puno više od minerala koji pomaže u  balansiranju elektrolita, on pomaže u izgradnji mišića u tijelu. Ali trebate unijeti dovoljno kalija da pomognete tijelu u izgradnji proteina i mišića. Odrasli trebaju 4700 miligrama kalija u danu. Bilo koje voće može vam pomoći da unesete potrebne doze kalija, ali jedite posebno one koje imaju veliki izvor kalija kao: banane, dinja, naranđe, kiwi, sušenje šljive i sušene marelice.

UGLJIKOHIDRATI ŠTEDE PROTEIN

Ugljikohidrati daju energiju tijelu, ali ako tijelo nema dovoljno energije, može koristiti protein iz mišića za energiju. Ugljikohidrati su važan makronutrijent koji se može dobiti iz voća (ali ne bi trebalo da dolazi samo iz voća) i bez toga teško da tijelo može graditi mišiće.

ANTIOKSIDANSI ŠTITE MIŠIĆE

Težak rad (trening) stvara hemijske reakcije u ćeliji koje oštećuju ćeliju. Voće je najbolji izvor antioksidansa, uključujući vitamin C, karotenoide i flavonoide. Natrpajte se antioksidansima da zaštitite svoje mišiće tj. ubacite grejp, jabuke, borovnice, jagode, kupine, maline, ribizle u ishranu.

KAKO UBACITI VOĆE?

Postoje razni načini kako ubaciti voće u vašu prehranu. Počnite sa dodavanjem voća prije jela da bi apsorbovali sve nutrijente na prazan stomak. Voće je također odlična opcija za poslije treninga. Možete u blendere mixati bananu, mlijeko i bademe i imate odličan shake poslije treninga.

Najbolja stvar voća je što je jednostavno. Nemate šta spremati, uzmete voće, operete ili ogulite i to je to.


• Sanjin Imanić, dipl. kineziolog, personalni i kondicioni trener

Napišite svoj utisak vezano za članak

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.