Nije tajna da je testosteron najvažniji muški hormon. Ali on je isto tako bitan i za žene.

Moć testosterona je skoro mitska, a nije ni čudo, povećava rast mišića i topi mast uz dosta ostalih koristi kao: bolje raspoloženje, bolji san, veći nivo energije, veći libido, općenito bolje zdravlje i kvalitetniji života. Nažalost većina muškaraca osjesti postepeni pad testosterona kada pređu granicu od 30 godina, što dalje stvara rizik od srčanih oboljenja, dijabetesa tip 2, pretilosti, manjka minerala, smanjene sexualne funkcije, smanjenje mišićne mase i pad fizičke performanse.

Nemojte misliti da na žene ne utiče smanjen nivo testosterona. Slično kao kod muškaraca, samo u manjem nivou (kod žena se testosteron luči iz adrenalnih žlijezda, dok kod muškaraca iz testita), žene osjete smanjen nivo testosterona i dolazi do disbalansa testosterona i estrogena. Sve to dalje vodi do povećanja postotka masti, usporenja metabolizma, smanjenja snaga i minerala u kostima i poteškoća u izgradnji mišića.

Zato postoje načini kako možete prirodno povećati nivo testosterona, a najdramatičniju razliku će napraviti trening snage, pravilna nutricija i odmor (san).

Evo par načina kako možete prirodno povećati nivo testosterona u tijelu.

  • Jedite više masti

Jedite jaja, meso, kikiriki, bademe, pijte mlijeko i koristite mliječne proizvode. Mast sadrži važne vitamine A,D,E i K i dosta minerala. Koristite uvijek punomasne mliječne proizvode, jer proizvodi koji su hemijski izgubili mast nemaju sve bitne vitamine koji su vam potrebni za najbolji rad organizma. (detaljnije o mlijeku)

  • Koristite više-mišićne vježbe

Vježbe koje aktiviraju više mišića odjednom (višezglobne vježbe) su najbolje jer ispoljavaju najviše testosterona. Samo se zapitajte: šta više luči testosterona, pregib za biceps i trbušnjaci ili mrtvo dizanje i potisak iznad glave?

  • Skratite pauze između setova

Za opću formu i kondiciju, bez nekog specifičnog cilja, gledajte da vam pauze budu 40s-60s između setova. S time ćete postići da vam trening ne traje predugo, nećete ostajati  4 sata u gym-u i završit ćete na vrijeme prije nego što se izluči veliki nivo kortizola.

  • Spavajte više

Trougao čini trening, ishrana i san. San je jednako bitan kao i ishrana, ako ne i malo bitniji. Gledajte da spavate uvijek 6+ sati, ako ne stignete odspavati u noći, uvijek nadoknadite jedan sat u toku dana.


• Sanjin Imanić, dipl. kineziolog, personalni i kondicioni trener

Napišite svoj utisak vezano za članak

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.