Definicija uspjeha je ostvarivanje cilja ili svrhe.

Uspjeh nije počinjanje nečega ili planiranje ili razgovor o tome. Uspjeh je tek kada ono što smo htjeli, planirali i o čemu smo razgovarali ostvarimo.

Kada se tiče personalnog trening ili treninga općenito, niko ne može raditi umjesto vas. To što ste angažovali trenera je tek 0,1% napretka i početak, sami početak. Ne mogu ja raditi za vas i ne mogu ja pratiti ishranu umjesto vas. Sedmica ima 168 sati, od toga 3 sata trenirate sa mnom, a ostalih 165 ste sami. Niko nikoga ne može natjerati da nešto radi što neko ne želi. Tako da ako mislite da ste sve muke riješili s trenerom, ne, muke su tek počele. Ja vama mogu pomoći motivirajući vas na treningu, ali vi sami morate pratiti ishranu, dolaziti na treninge i gurati sebe tih 165 sati.success_triangleMotivacija je tek prvi korak. Nakon što ste dovoljno motivirani da radite nešto slijeduje konstantnost koju razvijate ponavljajući određene stvari iz dana u dan. I nakon određenog vremena, za nekoga prije, za nekoga poslije; razvijate disciplinu i tada ne morate svaki dan tražiti nešto da vas gura, sama pomisao da nešto morate uraditi će vam biti dovoljna.

Kako to sve postići?

Ne postoji jednostavan odgovor i nije sigurno lagano. Kao što pokazuje slika na vrhu članka, penjač se penje na planinu prema svom cilju. Prolazi sve prepreke i zadovoljan je tek kada ostvari svoj cilj tj. dostigne vrh planine.

Najbolji savjeti koji vam mogu dati u vezi discipline:

  • pronađite nešto u sebi što će vas gurati kada vam bude najgore i zapišite to
  • nemojte slušati druge
  • naoružajte se strpljenjem

• Sanjin Imanić, dipl. kineziolog, personalni i kondicioni trener

Napišite svoj utisak vezano za članak

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.