Nutricija poslije treninga je krucijalna za oporavak mišića i rehidraciju. Čest savjet je da popijete whey protein poslije treninga zato što je on brzo-razgradivi protein jer želite da dobijete što prije protein u vaše mišiće za oporavak.

Da li je ovo istina ili samo marketinški trik?

Činjenica jeste da su vježbači godinama koristili mlijeko kao piće poslije treninga. Kada pročitate članak do kraja shvatit ćete zašto je mlijeko najbolja hrana poslije treninga.

SASTAV MLIJEKA

Pola litra cijelog mlijeka (3.2%) sadrži 305kcal, 17g proteina, 16g masti i 24g ugljikohidrata.

250ml (jedna šolja) sadrži 150kcal, 8g proteina, 8g masti i 12g ugljikohidrata. Također jedna šolja sadrži i 290mg kalcijuma i 107g sodiuma. Pravi primjer kompletne hrane i odličan kombo za rast i oporavak mišića.

Puni sastav:

Kasein: sporo razgradljivi protein. Mlijeko je sastavljeno od 80% kaseina, mliječnog proteina koji vas čini sitim duže vremena i pomaže u topljenju masti i oporavku mišića.

Whey: brzo razgradivi protein. Mlijeko sadrži 20% whey-a koji također pomaže oporavku mišića. Ovo je isti whey koji se nalazi u proteinskim shake-ovima. (Prah whey protein se dobija iz mliječnih proizvoda, najviše iz mliječne sirutke)

BCAA: mlijeko je bogato razgranatim lancem aminokiselina: leucine, isoleucine i valine. Ishrana bogata proteinima, posebice mliječnim proteinima poput mlijeka, će vam donijeti dosta BCAA. Nema potrebe da trošite novac na suplemente.

Ugljikohidrati: mlijeko sadrži laktozu. Vaše tijelo koristi taj mliječni šečer da obnovi energetsko gorivo. Osobe koje imaju probleme s laktozom mogu koristiti mlijeko bez laktoze ili tablete za laktozu koje pomažu protiv nadutosti.

Masti: masti se vare sporo i pomažu vam da niste stalno gladni. Također jedna bitna funkcija masti jeste da vam pomažu u regulaciji vaših hormona

Kalcijum: mliječni kalcijum poboljšava topljenje masti i pojačava jačinu kostiju. Ovo drugo je veoma bitno za borbu protiv osteoporoze. (naročito kod žena jer žene imaju veću opasnost od osteoporoze)

Voda: mlijeko je 85% voda. Kvalitetna hidracija pomaže oporavku mišića i može povećati snagu sprečavajući umor i upale.

Elektroliti: mlijeko sadrži sodium i kalija. Ovi minerali poboljšavaju rehidraciju organizma čuvajući tekućinu koju ste popili nakon treninga.

Ostali nutrijenti: biotin, magnezij, vitamin A, vitamin B-12, vitamin D, vitamin K, vitamin E, roboflavin i mnogi drugi

5 RAZLOGA ZAŠTO TREBATE PITI MLIJEKO POSLIJE TRENINGA

 1. RAST MIŠIĆA

Istraživanja su pokazala da kombinacija sporo i brzo razgradivih proteina je superiornije za izgradnju mišića.

 1. TOPLJENJE MASTI

Mliječni kalcij pomaže topljenju masti. Mast u mlijeku vas čini sitim dobrih 2-3 sata.

 1. OPORAVAK

Mlijeko je tekućina i puno je elektrolita. Istraživanja su pokazala da je mlijeko superiornije od vode i sportskih pića za rehidraciju poslije treninga.

 1. JEFTINO

Kada usporedite cijene suplemenata (whey proteina, aminokiselina…) i sastav suplemenata i mlijeka, mlijeko je jedno od najjeftinije hrane koja postoji.

 1. JEDNOSTAVNO

Mlijeko ne treba spremati. Naspete u šolju i to je to.


 • Sanjin Imanić je diplomirani kineziolog (profesor sporta). Također Sanjin je certificirani personalni trener i savjetnik za ishranu. 2017. godine dobiva status Advanced Health and Exercise Specialist od European Health and Fitness Association, koje je ujedno i član (europeactive.eu). Bio je izlagač na par seminara u vezi sporta, fitnessa i zdravog života.

7 comments on “ZAŠTO JE MLIJEKO NAJBOLJE PIĆE POSLIJE TRENINGA?

 1. […] Jedite jaja, meso, kikiriki, bademe, pijte mlijeko i koristite mliječne proizvode. Mast sadrži važne vitamine A,D,E i K i dosta minerala. Koristite uvijek punomasne mliječne proizvode, jer proizvodi koji su hemijski izgubili mast nemaju sve bitne vitamine koji su vam potrebni za najbolji rad organizma. (detaljnije o mlijeku) […]

 2. Interesantno!
  Oduvijek sam smatrao da je mlijeko dosta nezdravo (pogotovo punomasno 3.2% m.m. ) pa sam ga izbjegavao. Što mislite o whey proteinskim suplementima kao alternativa poslije treninga? Je li bolje i je li vrijedno dodatnih novaca za cijenu ?
  Hvala unaprijed na odgovoru i hvala na članku!

  • Naprotiv, mlijeko je baš odlično i zdravo, 3.2% je najprirodniji oblik. Svi nemasni mlijecni proizvodi su manje vrijedi jer mast je potrebna da bi se apsorbovali masni vitamini, A,D,E,K i minerali. Bez masti oni se ne mogu razgraditi i propadaju.
   Whey protein je dobra zamjena poslije s treninga jer je derivat sirutke (mlijecnih proizvoda). Je li bolje? Ne bih rekao iz razloga sto je mlijeko kompletnije. Poslije treninga treba nam protein; to ima i whey i mlijeko. Trebaju nam zalihe ugljikohidrata, to nema whey, mlijeko ima laktozu. I bonus, mlijeko ima mast za adekvatnu apsorbciju i regulaciju.
   Je li vrijedno novca? Pa jedino kada bi preporucio jeste u slucaju viska novca, onda sto da ne. Sportasima definitivno, ali rekreativcima nece napraviti neku razliku u treniranju.
   Nadam se da sam ti odgovorio sto te zanimalo.
   Srdacan pozdrav,
   Sanjin Imanic.

Napišite svoj utisak vezano za članak

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.