Multivitamin je danas najpopularniji i najprodavaniji suplement. Osobe različitih godina koriste multivitamine i to je obično prvi izbor za suplement koji se kupuje. Pošto postoji toliko multivitaminskih formula, postoji cijeli sektor suplementske industrije posvećen samo multivitaminima.

O multivitaminima se često govori u medijima, na internetu, i rijetko se ne preporučuje njihovo korištenje. Mnogi članci i stručnjaci preporučuju multivitamin kao suplement za opšte zdravlje. Ali ipak, multivitamini su sastavljeni od toliko različitih supstanci, i nikako vam ne bih preporučio da uzimate bilo kakve multivitamine bez da dobro istražite o njima (sve sastojke).

Nije svakome potrebno da koristi multivitaminski suplement. Ljudi sa lošom ishranom i manjkom vitamina mogu osjetiti razliku, ali sigurno će im bolje koristiti da prošire svoju ishranu sa što bogatijom hranom (punom makro i mikronutrijenata). Doza vitamina (i minerala) koja je potrebna tijelu je u minigramima, za neke vitamine čak i u mikrogramina, tako je dovoljno pojesti 2 voćke, malo povrća (što različitijih boja) i namirili ste svoje dnevne potrebe za mikronutrijentima.5-reasons-to-take-multivitamins-ppcorn

STANDARDNI MULTIVITAMIN

Najčešći multivitaminski suplement i onaj koji je najviše istraživan sadrži (skoro) kompletnu preporučenu dnevnu dozu nutrijenata koja je tijelu potrebno. Neke supstance poput magnezija i kalcija, su fizički prevelike da mogu stati u kapsulu. Željezo isto često manjka u ovim kapsulama.

Ovaj standardni multivitamin je efektivan i preporučljiv suplement za osobe koje ne unose dovoljno nutrijenata kroz svoju ishranu. Ali zapamtite, uvijek je bolje, korisnije i ukusnije da napravite promjene u svojoj ishrani nego da koristite suplemente da nadoknadite manjak nutrijenata.

Multivitamin zbog svoje niske cijene je pristupačan ako je nemoguće priuštiti sebi svu potrebnu hranu da bi dobili sve potrebne nutrijente. Ali ponekad suplement preraste u prvo rješenje. Odete uraditi sistematski pregled, rezultati pokažu da vam manjka nešto i onda prva stvar što uradite jeste kupite multivitaminski suplement. Neka suplement bude druga opcija, sama engleska riječ supplement znači dodatak.

EXPERIMENTALNI MULTIVITAMINI

Druge multivitaminske formule sadrže također sve potrebne nutrijente ali također sadrže i ‘supstance za podršku antioksidansima‘ i druge supstance sa upitnim dejstvom za zdravlje. Experimentalni su promovirani kao napredak od standardnog, ali nisu preporučljivi za uzimanje.

DA LI MI JE POTREBAN MULTIVITAMIN?

Bilo koji suplement, nikada se ne bi trebao kupovati tek tako. Prije kupovine svakog suplementa, dobro pročitajte nutricijsku tablu, pregledajte sastojke i zapitajte se?

  1. Koji sastojci u ovom suplementu su korisni za moje zdravlje?
  2. Koji sastojci u ovom suplementu nije korisni za moje zdravlje?
  3. Šta je jeftinije, kupiti suplement ili kupovati nutrijente kroz cijelu hranu? (voće, povrće, meso..)

Ako multivitamin nije preskup, nije štetan za zdravlje i ne možete ga unijeti kroz ishranu, onda nije loše da razmotrite kupovinu. Ali ja bih vam uvijek prvo preporučio voće i povrće nego tablete.


  • Sanjin Imanić je diplomirani kineziolog (profesor sporta). Također Sanjin je certificirani personalni trener i savjetnik za ishranu. Posjeduje dugogodišnje iskustvo u sportu i radu s ljudima. 2017. godine dobiva status Advanced Health and Exercise Specialist od krovne europske fitness organizacije European Register of Exercise Professionals (ereps.eu, europeactive.eu). Bio je izlagač na par seminara u vezi sporta, fitnessa i zdravog života.

Napišite svoj utisak vezano za članak

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.