Trčite i trčite ali topljenje masti slabo ide. U čemu je problem? To je obično bolna tačka svih cardio zaljubljenika. (trčanje, steperi, orbitrek…)

Jednostavno, cardio nije najbrži način da izgubite kilograme. Postoji solucija, koja će vam omogućiti da provedete manje vremena u gym-u sa boljim rezultatima.

Samo da razjasnim nešto. Trčanje u cilju topljenja masti je savim drugačija stvar od trčanja kao profesionalnog bavljenja ili trčanja kao hobi. Profesionalno trčanje je druga sfera i odličan sport za sebe. Trčanje kao hobi je isto zadovoljavajuće jer služi kao meditacija i odmor mozgu. Ali trčanje i samo trčanje za topljenje masti je ono što smatram praznim hodom (ili trkom). Trčanje za topljenje masti uz dodatak treningu s opterećenjem je odlična stvar, a evo i zašto.

  1. ISTOPITE VIŠE MASTI SA TRENINGOM S OPTEREĆENJEM

Previše ljudi se fokusira na to koliko su kalorija potrošili za vrijeme treninga. Bolje je fokusirati se na to koliko kalorija ćete potrošiti nakon treninga ili drugim riječima; koliki će efekat taj vaš trening izazvati da topite kalorije kada se vratite kući, sjedite i gledate neki film. Vi trošite kalorije cijeli dan bez obzira šta radite, ali kvalitetan trening s opterećenjem će povećati to. Dok klasični cardio će samo trošiti kalorije za vrijeme treninga i to ne u velikoj količini, jer sigurno ste primjetili kada se krenu brojati kalorije na traci, da morate pretrčati 10km da vidite neku dobru potrošnju.

  1. ŽENE NEĆE IZGLEDATI KAO MUŠKARCI ZBOG TRENINGA S OPTEREĆENJEM

Ova izmišljotina nikako da izumre, ali zato se treba boriti protiv toga pravim činjenicama. Jednostavno, žene nemaju lučenje testosterona kao što imaju muškarci i zbog toga je nemoguće da izledaju kao muškarci. Jedino kada žene mogu izgledati kao muškarci jeste ako koriste vještački hormon testosteron i zbog toga mogu dobiti muške karakteristike.

Trening s opterećenjem može samo pomoći ženama i to na milion načina.

  1. TRENING S OPTEREĆENJEM POMAŽE VAŠOJ PERFORMANSI

Ako vam je cilj da se krećete, skačete i igrate kao sportaši, onda kvalitetan trening s opterećenjem je neophodan. Vrhunski sportaši trebaju svoje tijelo da radi kao efektivna cjelina, a ne kao dijelovi. Zato fokusirajte se na vježbe koje koriste više mišića i više zglobova odjednom, a ne izolaciju.

  1. TRČANJE NIJE UVIJEK NAJBOLJI NAČIN DA BUDETE U FORMI

Trčanje nije loše, kao dodatak. Ali ako pitate profesionalne trkače kakvi su sa bolovima, sigurno se neće nasmijati na to pitanje. I njima je potreban trening s opterećenjem da ojačaju svoje zglobove i mišiće.

ZAPAMTITE: Trčanje ne može ojačati mišiće, zglobove i tetive kao što to trkači često tvrde. Trčanje spada u kategoriju izdržljivosti u ljudskim fizičkim sposobnostima. Izdržljivost nije snaga. Snaga vas čini snažnijim/jačim. S toga, trčanje vas ne može ojačati.

Kako onda ubaciti trčanje u svoj program?

Najbolje što vam mogu preporučiti jeste da ubacite trčanje nakon treninga s opterećenjem, u trajanju od 10-15minuta i svaki put postepeno povećavajte brzinu kojom trčite. Isto tako varirajte. Nakon jednog treninga trčite, nakon drugog treninga preskačite štrik, nakon trećeg radite marince ili nešto drugo. Cardio nakon treninga s opterećenjem, stvara fenomenalan efekat i daje vam pravi udarac na masti koji želite!


• Sanjin Imanić, dipl. kineziolog, personalni i kondicioni trener

Napišite svoj utisak vezano za članak

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.