Današnje društvo je preokupirano sa mršavljenjem, to je činjenica. Možda je bolje preokupirati se da ne jedemo previše, pa neće biti problema sa mršanjem.

Upravo ta preokupiranost sa mršavljenjem je dovela do izmišljanja mnogih brzih rješenja, proizvoda i metoda da izgubite kilograme. Jedna od njih je zamotati tijelo ili samo stomak (pošto je to ‘kritični’ dio) u celofan ili foliju. Ovo bi trebalo da radi sa idejom da će to proizvesti dodatno znojenje i da će to dodatno znojenje uzrokovati mršanje. Jednostavno zar ne? E pa nije baš.

Tijelo ‘razmišlja’ na poseban način. Njemu ne postoji debelo, mršavo ili šta već. Tijelo uvijek misli u sklopu sistema za preživaljanje. Kada jedete previše, to je za tijelo dobro jer pravite zalihe (mast) koje će vas držvati na životu ako bi došao period da nemate hrane. To je možda nekad bilo korisno, ali u današnjem društvu to nije potrebno. Niko ne mora danas hodati šumama i loviti i tražiti hranu.

Zato je TAKO teško smršati, jer tijelo to ne želi, na mršanje gleda kao na put u smrt.

Opasnost pretjeranog znojenja

Preveliko znojenje može dovesti do dehidracije koje je opasno zato što se znoj ne suši nego ostaje na tijelu, podižući temperature tijela na nesigurne nivoe. Pretjerano znojenje također dovodi to promjena u hemiji krvi, smanjujući volumen krvi i šaljući manje kisika u ćelije. Slabost, vrtoglavica, pomutnja, koma ili čak smrt su rezultat pretjeranog gubljenja tekućine. Ako vam neko predloži da zamotate tijelo u foliju, dobro se zapitajte ko vam daje savjet.

Pored znojenja, sama folija je štetna za tijelo zbog supstanci od kojih je napravljena. Tijelo kroz kožu upija sve te supstance i može uzrokovati alergije ili nešto gore.

Poenta je: folija vam ne pomaže da istopite mast. Kao ni jakna, trenerka u kojima trčite niti pojas koji ste kupili u sportskoj radnji. Samo što ćete u tom satu trening izgubiti jeste vodena kilaža koja će se lako vratiti kada se napijete vode poslije treninga.

Većina ljudi koja je rekla da im je pomogla folija, jakna ili šta već; sigurno će reći da su trenirali redovno više puta sedmično i jeli umjerenu i zdravu ishranu. Tako da rezultat njihovog napretka nije folija nego kvalitetan trud.

Moj savjet je nemojte trošiti novac na te izmišljotine, bolje ga potrošite na članarinu za fitness, trenera ili majicu i patike za trening. Ostavite foliju za druge svrhe, kada trebate zamotati svoj ručak za posao.


  • Sanjin Imanić, dipl. kineziolog, personalni i kondicioni trener

Napišite svoj utisak vezano za članak

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.