Bez obzira na sva dostignuća u nutricijskom istraživanju, mnogi još uvijek vjeruju zastarjelim idejama. Da li vjeruješ i ti? Ispod pišem top 10 mitova za koje je nauka rekla da nisu istiniti.

Kada je riječ o nutriciji, netačne informacije su izgleda na svakom koraku. Započnite konverzaciju sa nekim, prijatelj ili stranac, čuti ćete teorije o tome kako vas mast čini debljim, previše proteina naravno štetno je za bubrege i da ne zaboravim, žumance je najveće zlo.

Najgori dio? Postoji dosta stručnjaka o ishrani koji tvrde ove iste stvari, čak i mainstream media koju prate milioni ljudi. Zbog ovoga, veoma je teško odlučiti šta je tačno, a šta je obična glupost.

Evo top 10 mitova o ishrani i prava istina.

MIT 1: TIJELO NE MOŽE ISKORISTITI VIŠE OD 30g PROTEINA ODJEDNOM

Ako slučajno pojede više od ovoga će propasti ili će završiti kao mast.

Kao prvo, samo u specijalnim okolnostima, amino kiseline (razrađeni protein) se mogu pretvoriti u mast, 1% vremena. Prvo se trebaju amino kiseline pretvoriti u glukozu, pa onda da bude višak glukoze i da se pretvori u mast. Teško.

Drugo, obrok sa više proteina povećava proteinsku sintezu u tijelu i smanjuje vađenje proteina iz mišića.

MIT 2: VISOKO PROTEINSKA DIJETA POVEĆAVA RIZIK OD OSTEOPOROZE

Dugoročne studije su pokazale da unos proteina i raspadanje kostiju nemaju nikakav dokaz. Naprotiv, dokazano je da protein može poboljšati gustoću minerala, smanjiti rizik od lomova, povećati hormon rasta i čistu mišićnu masu.

MIT 3: VISOKO PROTEINSKA DIJETA POVEĆAVA STRES NA BUBREGE

Vaši bubrezi su nevjerovatno dobri u filtriranju bezpotrebnih supstanci iz vašeg tijela. Njihova funkcija je da filtriraju te nepotrebne supstance iz krvi u urin i mogu podnijeti dosta stresa i rada. Tako da ne brini se oko toga. Svakako preporučujem veliki unos vode u toku dana zbog bržeg čišćenja organizma.

MIT 4: KUHANJE PROTEINA MIJENJA NJEGOVU BIOLOŠKU VRIJEDNOST

Ovo je skroz smiješno. Ne možete istjerati proteine iz mesa ili jaja. Dobro prženo meso ima isto proteina kao i sirovo, samo što od sirovog mesa možete dobiti trovanje hranom.

MIT 5: MORATE UZETI ODMAH PROTEIN NAKON TRENINGA

30g proteina odmah nakon treninga za rast? Ako to ne uradite nema ništa od mišića? To nije tako. Taj ‘anabolički prozor’ traje malo duže od 30-60 minuta nakon treninga. Taj prozor počinje odmah nakon treninga i traje sve naredne sate poslije trening. Tako da ne morate žuriti sa hranom, polako se presvucite, idite kući i jedite na miru.

MIT 6: UGLJIKOHIDRATI KOJE POJEDETE NAVEČER ĆE VAS UDEBLJATI

Ovo na prvo možda ima smisla, navečer niste toliko aktivni kao u toku dana, pa ne trebate toliko jesti. Ali tijelo radi isto i navečer i u toku dana. Ako pazite na unos kalorija i na vrstu kalorija koju jedete i navečer pojedete planirani obrok, nemojte se brinuti. Brinite se ako jedete junk food u bilo kojem dijelu dana.

MIT 7: UGLJIKOHIDRAT JE UGLJIKOHIDRAT

Osim što svi ugljikohidrati imaju 4 kalorije po gramu, tu staje sva sličnost. Postoje visoko-glikemijski ili prosti i nisko-glikemijski ili kompleksni. Razlika u tome kako podižu nivo šečera u krvi. Proste bi trebalo izbjevati ako se trudite smršati. Ako se želite udebljati ili ste sportaš, možete si priuštiti prosti ugljikohidrat, najbolje poslije treninga. Komplesne bi trebali jesti svi, i oni koji žele smršati i oni koje žele se udebljati. Naravno treba brojati koliko UH unosimo u tijelo, jer to je ključ transformacije.

MIT 8: ŽUMANCE ĆE VAS DOVESTI DO SRČANOG UDARA

Žumance sadrži dobar broj proteina i masti koje su potrebne za regulaciju hormona. Također sadrži tkz. dobri holesterol koji je potreban tijelu da drži loši holesterol od dizanja

MIT 9: JEDETE MASTI VAS ČINI DEBLJIM

Ovo jednostavno NIJE ISTINA. Iako zvuči logično, od masti ćete dobiti masti, ali ovdje logika ne vrijedi. Masti bi trebale koristiti svoj drugi naziv LIPIDI, tad ne bi bio problem sa tom lošom logikom. Pretjerano jedenje ugljikohidrata vaš čini debljim, a ne masti. Masti su izuzetno bitne za zdravlje i pravilno funkcionisanje vašeg tijela.


  • Sanjin Imanić, dipl. kineziolog, personalni i kondicioni trener

Napišite svoj utisak vezano za članak

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.