Vjerovali ili ne, za većinu ljudi upale su razlog vježbanja. Ako nisu se ‘upalili‘ na treningu, nisu odradili dobar trening i upale su im mjerilo dobrog treninga.

Tu nastaje problem: UPALE VAS NE ČINE SNAŽNIJIMA.

Upale su normalna stvar, krenete trenirati i to je odgovor organizma kroz adaptaciju na trening. Postoje akutne i hronične.

Upale jednostavno bole. Podizanje težih tegova čini vas snažnijim, jer to je snaga; sposobnost stvaranja sile. Upale su samo nus pojava u procesu vježbanja, i ako to vježbanje ne sadrži progresivno povećavanje sile (podizanje težih tegova), nećete postati snažniji bez obrzira što možete biti stalno pod upalama.

Moderni extremni fitness trendovi populariziraju da budete stalno pod upala, jer ipak mišljenje je da ako ste stalno pod upalama, treninzi su dobri i da je to mjerilo vaše želje i volje za napretkom.

To nije tako. Mišićne upale su nateknuće mišića i samo nateknuće nosi daljnje nus pojave.

Povremene upale su normalne, to je normalan dio treninga, ali hronične upale koje traju sedmicama ili čak mjesecima su veoma loša stvar za vaše zdravlje i to je skoro ista stvar kao bolest. Naše tijelo to ne može podnijeti jer se ne može adaptirati na hornične upale isto kao što se ne može adaptirati na gladovanje.

Zaboravite na teorije o mišičnoj konfuziji, da trebate stalno šokirati mišiće za napredak. Istina, šokirati ćete ih do te mjere da ćete konstantno biti umorni, neraspoloženi, nenaspavati itd.

Program treninga mora biti tačno programiran, u kontinuitetu, a ne svaki trening za sebe: stalno raditi nove stvari i nove vježbe. Iako to možda zvuči zanimljivo, uvijek raditi novo, to nije put ka napretku.

Ako ste dosad trenirali pod pretpostavkom da upale znače napredak, nadam se da vam je ovaj članak pomogao da preispitate svoj trening.

Iako upale su neizbježan dio procesa treniranja, nikada ne bi trebalo da postanu poenta ili cilj vježbanja.


  • Sanjin Imanić je diplomirani kineziolog (profesor sporta). Također Sanjin je certificirani personalni trener i savjetnik za ishranu. Posjeduje dugogodišnje iskustvo u sportu i radu s ljudima. 2017. godine dobiva status Advanced Health and Exercise Specialist od krovne europske fitness organizacije European Register of Exercise Professionals (ereps.eu, europeactive.eu). Bio je izlagač na par seminara u vezi sporta, fitnessa i zdravog života.

Napišite svoj utisak vezano za članak

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.