Dešava se svakome. Povrijedite se, razbolite ili spoji se par prekovremenih radnih dana kada morate odgoditi treniranje. Također kada su praznici, lako je pretjerati sa hranom i pićima i preskočiti treniranje.

I onda dan ili dva mogu lako prerasti u sedmice ili mjesece, i tako se ponovo vratite na početnu tačku. Izgubili ste kondiciju i formu. Prema statistici, 25-35% osoba koje počnu trenirati, prestanu nakon 2-5 mjeseci. Koliko brzo vaš nivo forme opada ovisi o više faktora.

  1. Kardiovaskularna izdržljivost opada nakon 1 sedmice

Aerobna izdržljivost je spobnost organizma (mišića) da transportuje i koristi kisik iz krvi. Vaš VO2max (maksimalni primitak kisika) opada nakon jedne i više sedmica neaktivnosti.

  1. Gubite kondiciju sporije ako ste iskusni vježbač

Ako ste novi vježbač, trenirate mjesec-dva i prestanete; brže ćete izgubiti kondiciju nego neko ko trenira duže od vas.

  1. Gubitak fleksibilnosti se dešava brzo

Nakon perioda neaktivnosti, mišići i tetive počinju da se vraćaju u svoju standardnu dužinu, naročito ako provodite veći dio dana u sjedećem položaju.

  1. Snaga se počinje gubiti nakon 2 sedmice

Kada prestaniti s treningom s opterećenjem, promjene u mišićima se dešavaju nakon par dana. Počinju se gubiti proteini iz mišića u roku od 72 sata. Promjene u snazi ćete osjetiti nakon 2-3 sedmice neaktivnosti kada pokušate podignuti istu težinu kao prije pauze.

  1. Gubite eksplozivnost brže nego snagu

Ovo je posebno bitno za sportaše. Eksplozivnost, ili rečeno fizičkom formulom snaga x brzina, opada puno brže od snage jer je teško čuvati visok nivo eksplozivnosti bez treninga. Jednostavno neuroni prestanu brzo reagovati.

  1. Kondicija opada brže kada ste bolesni

Neko ko je zdrav i prestane trenirati, gubi mišičnu masu i izdržljivost sporije nego osoba koja prestane trenirati zbog neke bolesti ili povrede. Ako se oporavljate od operacije, može proći između 12 do 24 mjeseca prije nego što se potpuno oporavite.

  1. Održavanje je lakše nego što mislite

Ako znate ili planirate prestati trenirati zbog odmora, zapamtite da ostati u formi i nije toliko teško. Sve što vam je potrebno da održite svoj nivo forme je vrlo malo vremena. 2 puta sedmično po 20 minuta treninga visokog intenziteta je dovoljno da održite formu kada ste na putovanju.

  1. Starenje utiče na kondiciju

Snaga i kondicija se gubi 2 puta brže kako starimo. Najviše zbog hormona, sporijeg oporavka tijela i općenito efekata starenja. Starenje je ipak bolest i najbolji način kako se možemo boriti protiv toga jeste treningom s opterećenjem.

  1. Potrebne su tri sedmice da se vrati jedna sedmica

Nakon dužeg perioda netreniranja, vaš nervni sistem gubi svoju sposobnost brzog paljenja neurona kao što je prije radio. Da bi se vratilo u prethodno stanje nakon perioda neaktivnosti, potrebno vam je 2-3 sedmice.

Nikada nemojte odmah pokušati nešto što ste mogli prije prekida treniranja. Prihvatite činjenicu da ste oslabili i postepeno krenite se penjati prema gore da stignete svoj prijašnji nivo, a onda i prestignete.


  • Sanjin Imanić je diplomirani kineziolog (profesor sporta). Također Sanjin je certificirani personalni trener i savjetnik za ishranu. Posjeduje dugogodišnje iskustvo u sportu i radu s ljudima. 2017. godine dobiva status Advanced Health and Exercise Specialist od krovne europske fitness organizacije European Register of Exercise Professionals (ereps.eu, europeactive.eu). Bio je izlagač na par seminara u vezi sporta, fitnessa i zdravog života.

Napišite svoj utisak vezano za članak

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.