Esencijalna pravila koja svaki vježbač mora znati

  • Trenirajte redovno

Redovitost je najbitnija stvar u treningu i vježbač koja trenira svake sedmice osjeti postepen napredak u snazi i mišićima. Osoba koja trenira 2 puta sedmično cijelu godinu će vidjeti bolje rezultate nego osoba koja trenira 5 puta sedmično pola godine.

  • Trenirajte jako ali i pametno

Treniranje jako je odlično. Treniranje pametno je odlično. Kombinacija ovo dvoje i imati ćete najbolje rezultate na svijetu. Trebate trenirati jako svaki put, ali ne trebate se ubijati svaki trening. Uvijek se gurajte da uradite više ali to ne znači da izlazite iz gym-a na sve četiri. Čak i najbolji vježbači izgledaju da svaki put trenirajte punim gasom, ali oni ustvari treniraju veoman pametno.

  • Stimulirajte muskulaturu cijelog tijela

Trebate trenirati sa vježbama koji aktiviraju što više mišića u tijelu. Ništa nećete postići ako radite samo gornji dio tijela, a noge stalno zaboravljate. Također vježbe koje aktiviraju više mišića su ušteda na vremenu. Odradite 3-4 takve vježbe i idete kući

  • Bazična snaga se mora povećati

Progresivni napredak je osnovni aspekt vježbanja. Svaki put morate uraditi više nego prošli put ako želite napredovati, bilo više kilograma (što je najbolje), više ponavljanja ili setova. Postepenim, NE NAGLIM, povećavanjem kilograma napredujete i povećavate snagu.

  • Zagrijavanje je BITNO

Zagrijavanje je veoma bitno za dobar trening ali također bitno je dobro se zagrijati, a ne potrošiti vrijeme i energiju. Za dobro zagrijavanje je bitno da podignete puls i da zagrijete zglobove u tijelu. Znači ako radite vratilo prvo, možete skočiti par puta da podignete puls i zagrijete ruke, laktove, vrat, ramena.

  • Koristite dobru formu, 90% vremena

Forma je najbitnija stvar, ali nekad kada probijate rekorde, možete MALO pogriješiti. To ne znači kriviti leđa ili koljena, nego iskoristiti cijelo tijelo da bi izvukli ponavljanje. Ovo se ne preporučuje početnicima, jer kao početnik treba dobro vrijeme da se savršeno savlada tehnika svake vježbe. Kao početnik nemojte se ugledati na profesionalce.

  • Nutricija je KRALJ

Najbolji program na svijetu ne može ništa pored loše ishrane. Bez obzira koliko teško trenirate, ono što je bitno je šta uradite kada izađete iz fitness-a.

  • Dobar san

Ako ne spavate dobro ili ste konstantno pod stresom, to će se sigurno odraziti na vaše tijelo. Nekome je potrebno više sna neko drugima, ali bitno je pronaći svoju potrebnu mjeru i držati se svog rasporeda spavanja.


  • Sanjin Imanić, dipl. kineziolog, personalni i kondicioni trener

Napišite svoj utisak vezano za članak

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.