Vježbanje donosi širok spektar koristi, od poboljšane mobilnosti, pojačanog rada mozga do smanjenog rizika za povrede. Dokazano je da vježbanje može ojačati imunitet protiv bolesti.

Kako vježbanje tačno smanjuje rizik od bolesti?

  • Vježbanje mijenja bijele krvne stanice i anti-tijela. Ova promjena uzrokuje da bijele krvne stanice i anti-tijela brže cirkulišu kroz krvotok, što znači da će se brže suzbiti infekcije i patogene. Ovo brzo suzbijanje smanjuje rizik da se bolest razvije.
  • Vježbanje izbacuje bakterije iz respiratornog sistema. Ubrzano disanje koje je uzrokovano vježbanjem, izbacuje bakterije iz dišnih puteva (nosa i grla) i pluća. Za bolesti koje putuju zrakom (prehlada, kašalj, gripa…) vježbanje je prva linija odbrane da zaustavi patogene od inficiranja respiratornih sistema.
  • Vježbanje smanjuje hormon stresa. Kortizol koči imune funkcije tijela, što znači da tijelo dolazi u stanje u kojem je ranjivo. Smanjujući količinu lučenja kortizola, vježbanje štiti organizam od bolesti.
  • Vježbanje podiže temperaturu tijela. Vjeruje se da povećana tjelesna temperatura stvara nepovoljno područje za razvijanje bakterija. Bakterije traže toplu okolinu za razmnožavanje, ali previše toplote može uništiti bakterije; zato dobijamo temperaturu kad smo bolesni. Povećana temperatura tijela prilikom vježbanja pomaže u borbi protiv infekcija.

Naravno postoje i drugi načini kako vježbanje pomaže tijelu, ja sam naveo samo neke. Također želim da napomene situacije kada vježbanje može naštetiti tijelu. Trenirajte umjereno i pametno. Nemojte svaki trening se ubijati i završavati trening na sve četiri. Trenirajte pametno, ako trebate pomoć trenera, tu sam da pomognem.


  • Sanjin Imanić, dipl. kineziolog, personalni i kondicioni trener

Napišite svoj utisak vezano za članak

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.