Uvijek započinjemo nove poduhvate sa najboljim namjerama. Napravimo promjene u ishrani, obećamo sebi da ćemo trenirati češće i da ćemo biti disciplinovaniji. Ali nekako izgubimo motivaciju nakon samo par dana, sedmica ili mjeseci ili nakon što doživimo prvi neuspjeh.

Ako čitate ovo i imate problema sa motivacijom, predložit ću vam 3 načina kako napraviti pozitivne promjene i održati ih.

  1. MORAŠ HTJETI PROMJENU

Znajući da je promjena dobra za nas i želja da napravimo promjenu su 2 različite stvari. Morate želiti promjenu da napravite bitan korak.

  1. VJERUJ DA ĆE TI PROMJENA POBOLJŠATI ŽIVOT

Vjerovanje je ključna stvar ako želimo ostati motivisani. Česta prepreka u uspjehu programa treninga i ishrane je da ne vjerujete da će to što radite napraviti ikakav pomak. Naprimjer; jesti pravilnu ishranu je lagano za prihvatiti, ali kada trener kaže klijentima da nekad moraju jesti više da smršaju, onda nastaje problem jer je teško prihvatiti tu činjenicu.

  1. VJERUJ DA SI SPOSOBAN/NA ZA PROMJENU

Pronalaženje pozitivnih stvari unatoč preprekama je ključ da ostanete motivisani i zato ako imate trenera će biti znatna razliku. Na kraju, svako je zaslužan za vjerovanje u svoju sposobnost da može ostvariti ciljeve koje želi, ali kada postane teško, trener je tu da vas podsjeti zašto ste krenuli, dokle ste došli i šta još trebate uraditi da postignete svoj cilj.

Najbolji dio treninga je da trening nikada nije gotov. Zamislite ovo: kada dostignete svoj cilj koji želite, šta planirate onda? Da li ćete stati ili ćete sebi postaviti nove ciljeve i krenuti dalje? Vrlo vjerovatno je da ćete nastaviti dalje i postaviti sebi neke nove izazove. U ljudskoj prirodi je da si uvijek postavljamo nove izazove koje ćemo rješavati i kada ih riješimo, osjećat ćemo zadovoljstvo s tim šta smo postigli. Zapamtite da trenažni proces traje cijeli život.


  • Sanjin Imanić, dipl. kineziolog, napredni specijalist za zdravlje i vježbanje, savjetnik za ishranu, personalni i kondicioni trener

Napišite svoj utisak vezano za članak

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.