Sezona bolesti je tu. Kada ima gripu ili prehladu, da li trebate ‘iznojiti to’ na treningu ili da li trebate odmoriti par dana?

Drugim riječima, da li trebate trenirate kada ste bolesti?

Sigurno ste vidjeli već prizor; osoba zamotana u jaknu koja kiše i kašlje pored vas dok trenirate. Sada razmišljate da li ta osoba treba da bude kod kuće, a ne u gym-u inficirajući svu opremu? Pošto se to lako može desiti i vama, dobro je znati da li trebate trenirati kada ste bolesni?

Vaš imuni sistem radi teško da vas odbrani od svih mogućih bakterija, virusa, fungi i parazita. Vaše bijele krvne stanice imaju memoriju koje im omogućavaju da prepoznaju specifične patogene i da se brane svaki put kada se pojave isti patogeni.

Kada se pojave prvi znaci bolesti, naprimjer kihanje ili kašljanje, ako želite zamijeniti trening za kauč, sačekajte. Osim ako se ne osjećate kao da vas je pregazilo auto, ja bih vam preporučio trening niskog intenziteta tokom prvih dana bolesti.

Postoji bitna razlika izmedju vježbanja i lagane fizičke aktivnosti. Kada smo zdravi, onda možemo trenirati visokim intenzitetom i stvarati stres organizmu. Ali kada smo bolesni, stres od teškog treninga može biti previše za naš imunitet. Zato je trening niskog intenziteta odličan kada ste slabi; kao hodanje, lagano trčanje, vožnja biciklom, plivanje (ako nemate groznicu). Ove aktivnosti ne stvaraju veliki stres na organizam i neće dalje naštetiti tijelu.

Također postoje drugi faktori o kojima ovisi da li ćete se razboliti i ako da, koliko ćete biti bolesni. Faktori kao: starost, spol, treniranost organizma i količina sna.

I da odgovorim na bitno pitanje, da li trebate trenirati unutar fitness centra kada ste bolesni?

Ako ne želite da razarite druge vježbače, onda je bolje da ostanete trenirati u kući ili na svježem zraku, jer je potrebno samo jedan kašalj ili kihanje i pustili ste virus po cijeloj teretani i naštetitli zdravlje svih vježbača.


  • Sanjin Imanić, dipl. kineziolog, personalni i kondicioni trener

Napišite svoj utisak vezano za članak

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.