9 STVARI KOJE SE DEŠAVAJU KADA PRESTANETE TRENIRATI

Dešava se svima. Povredite se, razbolite ili spoji se par radnih dana kada radite previše pa morate odgoditi treniranje. Također kada praznici dođu lako je pretjerati sa hranom i pićima i preskočiti treniranje.

I tako dan ili dva mogu lako prerasti u sedmice ili mjesece, i tako se ponovo vratite na početnu tačku. Izgubili ste kondiciju i formu. Prema statistici, 25-35% osoba prestanu trenirati nakon 2-5 mjeseci nakon početka. Kako brzo vaš nivo forme opada ovisi o više faktora.

  1. Kardiovaskularna izdržljivost opada nakon 1 sedmice

Aerobna izdržljivost je spobnost organizma da transportuje i koristi kisik iz vaše krvi u mišiće. Vaš VO2 max, opada nakon jedne ili dvije sedmice neaktivnosti.

  1. Gubite kondiciju sporije ako vježbate stalno

Ako ste tek krenuli vježbati, brže ćete izgubiti kondiciju nego neko ko trenira duže.

  1. Gubitak fleksibilnosti se dešava brzo

Nakon perioda neaktivnosti, mišići i tetive počinju da se vraćaju u svoju standardnu dužinu, naročito ako provodite veći dio dana u sjedećem položaju.

  1. Snaga se počinje gubiti nakon 2 sedmice

Kada prestaniti s treningom snage, promjene u mišićima se dešavaju nakon par dana. Počinju da se gube proteini iz mišića u roku od 72 sata. Promjene u snazi ćete osjetiti nakon 2-3 sedmice neaktivnosti kada pokušate podignuti istu težinu kao prije pauze.

  1. Gubite eksplozivnost brže nego snagu

Eksplozivnost, ili rečeno fizičkom formulom snaga x brzina, koliko brzo nešto možemo uraditi sa opterećenjem.

  1. Kondicija opada brže kada ste bolesni

Neko ko je zdrav i prestane trenirati, gubi mišičnu masu i izdržljivost sporije nego osoba koja prestane trenirati unatoč nekoj bolesti ili povredi. Ako se oporavljate od operacije, može proći između 12 do 24 mjeseca prije nego što se potpuno oporavite.

  1. Održavanje je lakše nego što mislite

Ako znate da ćete ili planirate prestati trenirati zbog odmora, zapamtite da ostati u formi i nije toliko teško. Sve što vam je potrebno da održite svoj nivo kondicije je vrlo malo vremena. 2 puta sedmično po 20 minuta treninga visokog intenziteta je dovoljno da održite kondiciju kada ste na putovanju.

  1. Starenje utiče na kondiciju

Snaga i kondicija se gubi 2 puta brže kako starimo. Najviše zbog hormona, sporijeg oporavka tijela i općenito efekata starenja. Zato je vježbanje odličan način za ‘usporiti’ starenje koliko god je to moguće.

  1. Potrebno je 3 sedmice da se vrati jedna sedmica

Nakon dužeg perioda netreniranja, vaš nervni sistem gubi svoju sposobnost paljenja neurona kao što je prije radio. Da bi se vratilo u prijašnje stanje nakon perioda neaktivnosti, potrebno vam je 2-3 sedmice.

Šta vi radite kada nemate vremena za regularni trening? Da li ste imali neku povredu? Kako ste se vratili nakon dužeg perioda neaktivnosti?


  • Sanjin Imanić, dipl. kineziolog, personalni i kondicioni trener

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s