Ako volite trčanje, nemojte dopustiti da vas tmurni dani i hladno vrijeme odgovori od postavlja rekorda na zimskom vremenu.

Ako trčite cijelu godinu i prestanete samo kada dođe zima, ne brinite, imam par dobrih savjeta za vas kako da nastavite trčati i da zaboravite na isprike da ne možete.

-Pronađite partnera za trčanje-

Iako samostalno trčanje može biti odlično i opuštajuće, ali ako imate problem sa motivacijom, pronalak partnera za trčanje je možda sve što trebate. Trčanje u grupi donosi nove izazove; od takmičenja do podrške i bonus, u hladnim danima sigurnije je trčati s nekim ako vam zatreba pomoć

-Postavite si ciljeve-

Ako je trčanje vaša glavna aktivnost da budete u formi onda trčanje bez nekog posebnog cilja može postati teško. Bitno je pratiti svoj napredak čak onda i kad se ne pripremate za neku trku ili takmičenje, da bi imali dugoročnu motivaciju. Postavljanje kombinacije kratkoročnih i dugoročnih ciljeva je odličan način kako da vam ne dosadi trčanje i da vam konstantno predstavlja stalni izazov.

-Dobro se zagrijte-

Za većinu, krenuti trčati na hladnom vremenu iz topline kuće je prvi izazov. I dok je bitno dobro se obući pred trčanje, ne treba te se pretrpavati stvarima koje će vam stvarati teren kada se krenete znojiti. Obucite adekvatnu opremu za trčanje, dobro se zagrijte u ulazu zgrade ili u hodniku i krenite trkom iz svoje zgrade. Isto tako završite svoje trčanje u unutrašnjosti da se možete lijepo ohladiti i istegnuti.

-Promijenite treninge-

Ako inače trčite cijelu godinu, trening s tegovima tokom zime dobro će vam doći, trening sa svojim tijelom ili dobri kondicioni treninzi. Također možete ubaciti i par kraćih, intezivnijih trčanja na traci unutar fitness centra, ako ne želite da trčite vani.

-Ne zaboravite na hidraciju-

Trčanje na hladnom vremenu maskira koliko se znojimo, tako da možemo lako zaboraviti važnost hidracije. Ako trčite zimi vani, pobrinite se da imate dobru količinu tekućine sa sobom. Preskočite slatka pića i odaberite vodu ili prirodna pića s elektrolitima.


  • Sanjin Imanić, dipl. kineziolog, personalni i kondicioni trener

Napišite svoj utisak vezano za članak

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.