Previše soli ili šećera može povećati rizik od razvijanja visokog krvog pritiska, koji može voditi do još većih oboljenja poput srčanog udara ili prestanka rada srca. Sigurno nije mala stvar!
Ako želite da smanjite unos soli ili šećera koji se koriste u restoranima i drugim mjestima s hranom, ali ne znate kako da spremite zdrav obrok bez soli i šećera, a da ipak bude ukusan, ne brinite, ja cu vam pomoći.

1. Đumbir je korijenski začin koji se može dodati napitcima, uključujući topao ili hladan čaj i vodu. Mozže se također dodati i slatkim i slanim jelima, kao pahuljice ili slana supa.
2. Čili. Zbog svog ljutkastog okusa možete ga koristiti sa skoro svim sastojcima i jelima koje pravite.
3. Izrendana kora limete ili limuna može popraviti razne obroke. Također balansira jače okuse kao kod ulja ili sojin umak. Možete staviti izrendanu koru na jogurt, pahuljice, salate, supe ili smoothije.
4. Češnjak. Okus češnjaka poboljšava jela i ima impresivnu količinu antioksidansa sa samo 4 kalorije po listiću. Češnjak je odličan za pojačavanje okusa napravljenih jela
5. Kurkuma i aktivni sastojci koje sadrži su povezani sa zdravljem mozga i dobrog imuniteta, a kurkuma je dobar borac protiv neželjenih kilograma.
6. Ruzmarin. Dobar izvor kalcijuma, željeza I vitamina B6. Ruzmarin posjeduje antioksidanse i alkalna svojstva koji su povezani sa probavnim i mozdanim zdravljem kao i sastojak koji se bori protiv starenja i protiv kancerogenih ćelija.
7. Kumin začin ima poseban okus i aromu. Začin se često koristi u kuhinjama širom svijeta.
8. Kopar ili mirođija se koristi stoljećima u Aziji u medicinske svrhe za kontrolu i borbu protiv dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.
9. Peršun je i više od obične zelenjave. Ova biljka, koja raste na Mediteranu, se koristi protiv nadutosti. Također se koristi kao prirodni diuretik protiv zadržavanja vode u organizmu.
10. Sušena paprika se dobiva sušenjem paprika ili feferona iznad vatre, koji joj daje poseban okus. Odličan antioksidans i borac protiv raznih bolesti


  • Sanjin Imanić, profesor kineziologije, personalni i kondicioni trener

Napišite svoj utisak vezano za članak

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.